пʼятниця, 29 жовтня 2021 16:21

Закарпаття опинилося за крок до екологічної катастрофи через "трубу" Медведчука
5

Служба безпеки України викрила керівництво ТОВ "Прикарпатзахідтранс" на масштабному забрудненні та псуванні земель Закарпаття. Підприємство спеціалізується на транспортуванні нафтопродуктів.

Екології регіону завдали збитків на понад 34 млн грн, повідомила пресслужба СБУ.

Наприкінці 2018-го це підприємство самовільно почало демонтаж резервної гілки нафтопроводу "Самара – Західний напрямок". Зокрема, демонтували цистерни та майже 33 км трубопроводу. Усе - без жодної дозвільної документації.

Фото: ssu.gov.ua

Для отримання надприбутків ділки приховано "закопували" у ґрунт небезпечні відходи із цистерн. При цьому вони постійно нарощували обсяги небезпечних речовин, що могло спричинити екологічну катастрофу.

"Унаслідок несанкціонованого демонтажу трубопроводу, залишками паливно-мастильних матеріалів забруднено майже 20 тис. кв. м земель. Частина з них - поблизу місцевого водозабору. Дії зловмисників призвели до тяжких наслідків із забруднення та псування земель", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аналітик розкритикував методику рейтингування Мінприроди

Під час обшуків за місцями діяльності підприємців та відокремленого підрозділу нафтобази правоохоронці вилучили документацію, яка доводить злочинну діяльність.

Колишньому головному інженеру компанії Прикарпатзахідтранс повідомили про підозру.

Тривають слідчі дії для встановлення та притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до злочину.

Нафтопровід "Самара — Західний напрямок" є основним джерелом постачання російського дизпалива до України. Він також качає дизпаливо з Білорусі та використовується для його транзиту до Європи.

У РНБО заговорили про трубопровід під час накладання санкцій на голову ОПЗЖ Віктора Медведчука та його дружину Оксану Марченко. Тоді, крім самих санкцій, Рада нацбезпеки вирішила перекрити повітря одному з головних бізнесів Медведчука в Україні, який формально на нього не записаний.

Після оприлюднення чергової порції записів плівок Медведчука стала відома історія отримання ним української частини нафтопродуктопроводу "Самара — Західний напрямок".

Зараз ви читаєте новину «Закарпаття опинилося за крок до екологічної катастрофи через "трубу" Медведчука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути