понеділок, 03 червня 2013 15:52

Спецтема: Європа під водою

Вслід за Європою невдовзі підтопить і Україну

Вслід за Європою невдовзі підтопить і Україну
Повінь на Закарпатті. Фото: obozrevatel.com

Підвищення рівня води у річках Центральної Європи, зокрема у Дунаї, прийде в Україну через 20-25 днів.

Як повідомили у Держслужбі з надзвичайних ситуацій, про це на брифінгу повідомив заступник директора Українського гідрометеорологічного центру Анатолій Прокопенко, передають Коментарі.

За його словами, "велика вода, яка зараз спостерігається на Дунаї, на нашу територію прийде не раніше, ніж через 20-25 днів". Прокопенко також додав, що в результаті тривалих дощів відбулися зміни в гідрологічній ситуації України.

Підйом рівня води до 50 см відзначається в басейнах річок Прут, Тиса і Дністер. На решті території спостерігаються незначні коливання в межах 10 см з переважанням спаду.

Значна кількість опадів у західному регіоні зумовила збільшення шару затоплення заплав у Волинській, Рівненській областях (річка Прип?ять), а також річці Західний Буг на території Львівщини.

Крім того, за прогнозом синоптика, 3-4 червня, у зв?язку з продовженням випадання опадів, на річках басейнів Сяну та Дністра в межах Львівської та Івано-Франківської областей очікується зростання рівнів води на 0,3-1,0 м, в басейні Прута - на 0 ,5-1, 5 м.

Однак це не становитиме загрози для життєдіяльності населення. Водночас підвищення рівня на 10-20 см, яке буде спостерігатися на Прип?яті в межах Волинської області, може викликати часткове підтоплення територій в окремих прирічкових населених пунктах області.

"Загалом, протягом наступного тижня відчутних змін у гідрометеорологічній ситуації, в порівнянні з минулим тижнем, не очікується", - підсумував представник Гідрометцентру.

Як відомо, в країнах Центральної Європи сталася повінь, в результаті якої загинуло щонайменше чотири людини.

Зокрема, три людини загинули в Чехії і одна - в Австрії. Ще вісім людей зникли безвісти: четверо в Чехії, двоє в Австрії та двоє на півдні Німеччини.

Зараз ви читаєте новину «Вслід за Європою невдовзі підтопить і Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути