Ексклюзиви
вівторок, 17 січня 2023 10:37

Спецтема: Війна Росії проти України

Очолював каральні рейди: СБУ показала ФСБівця, який діяв у Херсоні

Очолював каральні рейди: СБУ показала ФСБівця, який діяв у Херсоні
Співробітник російської ФСБ Сергій Сініцин ("Сабір"), який очолював каральні рейди у захопленому Херсоні. Фото: СБУ

Служба безпеки України встановила російського спецслужбовця, який координував каральні органи окупантів під час захоплення Херсона.

Ним виявився кадровий співробітник департаменту оперативної інформації ФСБ Сергій Сініцин на прізвисько "Сабір". Про це повідомила пресслужба СБУ 17 січня.

У березні торік окупант прибув до Херсона для формування каральних органів місцевої "адміністрації". Перебував у складі так званої тимчасово оперативної групи №8.

"Посадовець брав безпосередню участь у створенні підконтрольного Москві "головного управління МВС Херсонської області". Саме це псевдоутворення виконує завдання Кремля щодо проведення масових репресій проти мешканців захоплених районів півдня України", – йдеться в повідомленні.

Встановлено, що "Сабір" особисто погоджував призначення керівників та "оперскладу" окупаційного органу, а потім координував їхні каральні рейди проти громадян. За даними СБУ, зафіксовані факти викрадення і катування людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутат Держдуми РФ воював проти України на Донбасі – СБУ

Також зловмисник займався створенням агентурного апарату РФ для розвідувально-підривної діяльності в регіоні.

"Для цього намагався вербувати колишніх правоохоронців та місцевих чиновників. За вказівкою "Сабіра" вони мали виявляти й "зливати" агресору місця перебування учасників руху опору. Також російська агентура "виходила" через власні зв'язки на жителів підконтрольної українській владі території для збору інформації про українських військових", – додали в СБУ.

Під час звільнення Херсона представник ФСБ разом з іншими російськими загарбниками втік на лівий берег річки Дніпро.

Зловмиснику заочно повідомили фігуранту про за статтею посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. Тривають заходи для притягнення винного до відповідальності.

11 листопада українські військові зайшли до Херсона, який понад вісім місяців перебував в окупації – від 2 березня 2022 року. В обласному центрі та інших звільнених населених пунктах правобережжя області тривають стабілізаційні заходи.

14 листопада президент Володимир Зеленський приїхав до звільненого від російських окупантів Херсона. Над містом офіційно замайорів прапор України.

Сам Херсон поступово повертається до життя. У місті відновлюють зруйновані росіянами комунікації, завозять продовольство та ліки. Правоохоронці тим часом фіксують факти воєнних злочинів окупантів. Знаходять катівні.

Після вибиття ворога з Херсона місто й правобережжя області постійно обстрілюють. Майже щодня міська влада повідомляє про жертви чи поранених серед цивільного населення.

Зараз ви читаєте новину «Очолював каральні рейди: СБУ показала ФСБівця, який діяв у Херсоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути