Ексклюзиви
пʼятниця, 21 червня 2024 11:23

Спецтема: Війна Росії проти України

Повітряні сили прокоментували застосування РФ "цар-бомби" ФАБ-3000

Повітряні сили прокоментували застосування РФ "цар-бомби" ФАБ-3000
З'явилася інформація про те, що росіяни застосування по Україні ФАБ-3000. Фото: Міноборони РФ

Якщо експертиза підтвердить застосування по Україні ФАБ-3000, це стане одним із перших випадків, коли росіяни застосували таку потужну авіаційну бомбу.

Цей тип боєприпасу - рідкісний випадок, заявив у ефірі телемарафону речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш, передає Gazeta.ua.

"Ми бачили відео, однак остаточно можна буде про це говорити лише тоді, коли офіційно вдасться зібрати уламки і хоча б ознайомитися з місцем. По відео досить складно сказати, тому необхідно трошки зачекати. Поки вдасться дослідити це місце і з упевненістю повідомити, який саме це був тип боєприпасу", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни за два дні скинули на Бєлгородську область три авіабомби

Росіяни найчастіше використовують ФАБ-250 і ФАБ-500. Переробляють їх під уніфікований новий плануючий боєприпас, додав Євлаш.

"Однак ФАБ-3000 - досить рідкісний випадок. Імовірно, якщо експертиза це підтвердить, це стане одним із перших випадків, коли росіяни застосували таку потужну авіаційну бомбу", - резюмували у Повітряних силах.

ФАБ-3000 мають 1400 кг вибухівки. У РФ ці ФАБи, перероблені у КАБи, тепер називають "цар-бомбами", хоча по суті це чавун, до якого намагаються приєднати комплект крил для планування і GPS. Водночас літаки Су-34 і Ту-22 з важкими авіабомбами втрачають у маневреності, що робить їх вразливими для ППО.

Російські окупанти 20 червня вперше застосували нову авіаційну бомбу ФАБ-3000 М-54 з уніфікованим модулем планування та корекції.

Загарбники використали її біля Липців Харківської області. Російські джерела стверджують, що ФАБ-3000 М-54 спричиняє значні руйнування, навіть якщо впаде за 10 метрів від наміченої цілі. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Зараз ви читаєте новину «Повітряні сили прокоментували застосування РФ "цар-бомби" ФАБ-3000». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути