Ексклюзиви
пʼятниця, 06 грудня 2019 12:42

Вогняна Одеса: смертельні пожежі забрали десятки життів. Хто відповів

Коледж економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу на вул. Троїцькій, 25 в Одесі зайнявся 4 грудня. 6-поверхівка спалахнула близько 10-ї години 4 грудня. Загинула студентка 17-річна Ксенія Бабенко. Всього постраждалих 32, серед них 17 підлітків, викладачі коледжу та рятувальники.Станом на 6 грудня семеро потерпілих виписалися.

Ще одну жертву рятувальники знайшли надвечір 5 грудня. Тіло було на 2 поверсі будівлі – у районі їдальні. Це викладач математики та інформатики 43-річна Ганна Борюк. Вона до останнього виводила студентів із вогню, за словами свідків. Коли пішла востаннє – більше не повернулася. Ще 14 людей, за даними Державної служби з надзвичайних ситуацій, зникли безвісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сподіваюся, доньку переплутали: що розповіла мати зниклої студентки

Серед причин займання поліцейські називають несправність електропроводки або навмисний підпал. Вже опитали близько півсотні свідків.

"Поліція забезпечить прозоре розслідування, щоб у максимально стислі терміни провести усі необхідні заходи і встановити обставини цієї трагічної події та тих, хто у ній винен", - пообіцяв начальник обласної поліції Олег Бех.

Тим часом рятувальники продовжують розбирати завали на згарищі коледжу. Попередньо, роботи обіцяють завершити до 7 грудня.

Автор: od.dsns.gov.ua
  Рятувальники розбирають завали в Одеському коледжі та шукають тіла зниклих
Рятувальники розбирають завали в Одеському коледжі та шукають тіла зниклих

Це не перша смертельна пожежа на Одещині за останні роки. Вогонь забрав життя десятків дітей та дорослих у різних громадських місцях. Проте жоден винний досі не покараний.

Готель "Токіо Стар"

О пів на другу ночі 17 серпня цього року у закладі по вул. Водопровідна, 1, спалахнула пожежа. В готелі було майже 200 осіб. Пожежної сигналізації, гідрантів, вогнегасників не було. Вогонь охопив 1 тис. кв. м площі. Рятувальники вивели з першого поверху 64 людини, з другого, де був осередок займання, — 72. Погасили полум'я за три години. Від вогню та чадного газу загинули 9 людей, ще 10 постраждали.

Автор: ТСН
  У готелі "Токіо Стар" згоріли 9 людей
У готелі "Токіо Стар" згоріли 9 людей

Поліція встановила підозрюваних у справі. Це власник готелю 47-річний Вадим Чорний. Був під вартою, проте вийшов із СІЗО під заставу. Він свою провину заперечує. Співвласник закладу Сергій Дурач - переховується за кордоном. Підозру йому оголосили заочно. Адміністраторка готелю - Ірина Паровик. Вона відповідала за господарські й кадрові питання. Перебуває під домашнім арештом. Повідомили про підозру також головному інженерові готелю. Досудове слідство у справі триває.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Син задихався і плакав: що розповідають рідні зниклих під час пожежі студентів

Одеський обласний медичний центр психічного здоров'я

Тут зайнялося увечері 10 червня в корпусі №7. У приміщенні були троє працівників закладу та 54 хворих. Усі — ветерани Другої світової і Афганістану, віком від 70 до 90 років, які страждали на психологічні відхилення.

Загинули семеро людей. Серед них: 85-річна Марія Пастернак, 85-річний Семен Клапчук, 85-річна Лідія Поровкова, 82-річна Галина Тодорова і 91-річний Михайло Лазарєв, Іван Шелепко, 90 років, і медсестра закладу Юлія Нікіта, 55 років. Вона і троє пацієнтів померли на місці. Інші — в лікарні, мали важкі опіки дихальних шляхів.

Автор: Укрінформ
  В Одеському обласному медичному центрі психічного здоров'я загинули 6 пацієнтів та медсестра
В Одеському обласному медичному центрі психічного здоров'я загинули 6 пацієнтів та медсестра

Справу розслідують за чотирма статтями, зокрема й щодо службової недбалості.

Дитячий табір "Вікторія"

Пожежа в Одеському дитячому оздоровчо-спортивному таборі "Вікторія" сталася у ніч проти 16 вересня 2017-го . Вигорів дерев'яний корпус №5, де перебували 42 вихованці будинку творчості "Промінь" і художній керівник ансамблю "Адель" Тетяна Єгорова. Загинули троє дівчат із кімнати №11 на другому поверсі — 8-річна Софія Мазур, 9-річна Анастасія Кулинич і Сніжана Арпентій, 12 років. Загоряння почалося в кімнаті художнього керівника ансамблю — під кімнатою №11. Підозрюють, що там був увімкнутий в розетку кип'ятильник. Саме він став причиною займання. Такого висновку дійшли в Незалежному інституті судових експертиз. Дослідження замовив батько однієї із загиблих дівчаток Софії Мазур, Олексій.

Автор: Думская
  Під час пожежі в дитячому таборі "Вікторія" живцем згоріли троє дівчаток
Під час пожежі в дитячому таборі "Вікторія" живцем згоріли троє дівчаток

8 вересня 2017 року суд взяв під варту директора табору "Вікторія" Петроса Саркісяна. Однак чоловік, за розпорядженням якого в будинках вимкнули пожежну сигналізацію, свою вину заперечує і навіть оголошував голодування. Судові розгляди ще тривають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справу спускають на гальмах: батьки загиблих у "Вікторії" дітей звернулися до ВР

Вирок винесли лише виховательці табору Наталії Цокур (Янчик), яка на папері відповідала за техніку безпеки. Жінка свою провину визнала і їй дали 3 роки умовно.

Сама Тетяна Єгорова від часу пожежі з журналістами не спілкується. За даними Слідства.інфо, жінка не в Україні. Її чоловік Гліб Єгоров розповів, що вона виїхала на лікування, а коли повернеться наразі невідомо. Єгоров запевняє: його дружина не забувала ввімкнений кип'ятильник. І зауважує, що його на місці трагедії виявили "зацікавлені особи". А саме співробітник ДСНС Олексій Панкратов.

Табір знову приймає дітей. Проте порушення пожежної безпеки перед заселенням там так і не усунули.

В Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу були виявлені порушення правил пожежної безпеки ще в 2014 році. Із того часу вони так і не були усунені.

Зараз ви читаєте новину «Вогняна Одеса: смертельні пожежі забрали десятки життів. Хто відповів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути