пʼятниця, 09 червня 2023 19:53

Виконавця замаху на Стерненка засудили на 10 років

Виконавця замаху на Стерненка засудили на 10 років
Абзала Баймукашева засудили до 10 років позбавлення волі у справі про замах одеського активіста Сергія Стерненка, який стався у травні 2018 року. Фото: facebook.com/sternenko

Абзала Баймукашева засудили до 10 років позбавлення волі у справі про замах одеського активіста Сергія Стерненка, який стався у травні 2018 року.

Рішення ухвалив Приморський райсуд Одеси. Про це Стерненко повідомив 9 червня у Facebook.

"10 років позбавлення волі отримав виконавець другого нападу на мене", – написав Стерненко.

За словами Стерненка, Абзал Баймукашев 1 травня 2018 року вистрілив йому в потилицю, але він не знепритомнів і зміг затримати нападника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сергія Стерненка на 7 років відправили за ґрати: що відомо про активіста, його діяльність і кримінальні справи

"Того дня на замовлення Труханова (мера Одеси – Gazeta.ua) він вистрілив мені у потилицю. Але оскільки я не втратив свідомість та став його переслідувати, мені вдалося його затримати", – написав активіст.

Стерненко додав, що Баймукашев – єдиний, кого судили за напад на нього за всіма трьома епізодами. Він звинувачує в організації нападів мера Одеси Геннадія Труханова.

"Процес щодо мого самозахисту під час третього нападу триває і вже близький до вироку", – повідомив активіст.

Баймукашева визнали винним у замаху на умисне вбивство та незаконному зберіганні та поводженні зі зброєю. Вирок набере законної сили за місяць з дня оголошення у разі, якщо не буде апеляційної скарги.

Сергій Стерненко у 2018 році тричі зазнавав нападів.

Увечері 7 лютого його атакували біля під'їзду будинку, де він жив із дівчиною, коли пара виходила з машини. Він розповів, що невідомі відчинили двері машини з боку водія, і один із нападників почав бити його "предметом, схожим на коротку биту". Активіст дістав різану рану стегна, струс головного мозку, садна на обличчі та забій грудної клітки.

1 травня Стерненко повідомив про ще один напад на нього біля його будинку: він заявив, що почув постріл і відчув удар у шию ззаду, а коли обернувся, то побачив нападника, який почав тікати. Стерненко наздогнав його і затримав за допомогою перехожих. Сам активіст отримав рану шиї – нападник стріляв у нього ззаду гумовими кулями.

Нападником виявився уродженець Казахстану Абзал Баймукашев, який отримав українське громадянство 2003 року і жив у селищі Чорноморка біля Одеси.

24 травня Стерненка атакували двоє чоловіків біля його будинку. Він дістав серйозну травму руки, але поранив ножем обох нападників. Один від отриманих травм помер на місці, іншому вдалося втекти. За цим епізодом активіста підозрювали в умисному вбивстві та незаконному носінні зброї.

У січні 2021 року його відпустили на поруки народного депутата від фракції "Голос" Романа Лозинського.

Зараз ви читаєте новину «Виконавця замаху на Стерненка засудили на 10 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути