пʼятниця, 16 вересня 2011 09:26

У вбивстві журналістки Політковської звинуватять Березовського?

У вбивстві журналістки Політковської звинуватять Березовського?

Слідчий комітет Росії, що розслідує вбивство оглядача "Нової газети" Ганни Політковської, готується шукати замовника злочину. Цю роль слідчі приміряють на російського олігарха Бориса Березовського, який втік до Лондона. Його у своїх показаннях згадав один з обвинувачених у цій справі, колишній начальник відділення оперативно-пошукового управління ГУВС Москви Дмитро Павлюченко.

Після того, як цей полковник у відставці пішов на угоду зі слідством і дав докладні свідчення на інших учасників вбивства, він став ключовою фігурою в розслідуванні. За це з нього зняли підозри в організації вбивства журналістки. Організатором тепер вважають уродженця Чечні Лом-Алі Гайтукаєва, пише "Комерсант".

За версією, яку полковник у відставці Павлюченков повідомив слідству, переговори про підготовку вбивства велися Гайтукаєвим в Україні, оскільки замовник в той час був нев'їзним до Росії. Спочатку мова йшла тільки про стеження, але потім Гайтукаєв нібито передав нову вимогу замовника - вбивство має бути скоєно не пізніше 7 жовтня, а ще краще в цей день.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У вбивстві Політковської звинуватили колишнього підполковника міліції

7 жовтня - день народження Володимира Путіна. У 2006 році, коли була вчинена розправа над Політковською, Путін був президентом. Не секрет, що Березовського він вважає своїм ворогом.

Як нагадує газета, про можливу причетність Березовського йдеться не вперше. Зокрема, про це в інтерв'ю "Ізвестіям" заявляв у квітні 2008 року відсторонений у той час від посади керівник головного слідчого управління Слідчого комітету при прокуратурі Дмитро Довгий, зараз відбуває дев'ятирічний термін за хабар.

На питання, хто замовив вбивство журналістки, він відповів так: "Найглибше наше переконання, що це Борис Абрамович Березовський - через Хож-Ахмеда Нухаєва. На той момент йому вигідно було вчинити так". Довгий додав, що Політковська була убита не через свої публікації, а тому, що перебувала в опозиції до влади.

А в лютому 2009 року один з обвинувачених Сергій Хаджікурбанов заявив, що слідчі тиснули на нього, щоб він обмовив Березовського як замовника вбивства.

"Слідчий вимагав, щоб я дав свідчення на Березовського, і тоді мене виведуть зі справи", - сказав Хаджікурбанов на засіданні Московського окружного військового суду.

Таким чином, виходить, що нинішні свідчення Павлюченкова, який погодився на угоду, збіглися зі слідчою версією. Найближчим часом його справа буде виділена в окреме провадження. Суд розглядатиме його в особливому порядку, що гарантує обвинуваченому мінімальний термін - на відміну від 20 років, які могли б загрожувати йому як організатору злочину. Враховуючи активну співпрацю екс-міліціонера та його стан здоров'я, захист розраховує, що його переведуть з СІЗО під домашній арешт.

Сам опальний олігарх сказав газеті, що зовсім не здивований підозрам слідства на свою адресу. Він нагадав, що сам же Путін свого часу і озвучив версію його причетності до усунення Політковської, сказавши, що сліди злочину ведуть до Лондона. Нинішні підозри Березовський пов'язав з політичними процесами, що відбуваються зараз в Росії, в тому числі з передвиборчою напруженістю.

Адвокат підприємця Андрій Боровков сказав виданню, що його та інших захисників слідство про нові підозри не інформувало. У свою чергу шеф-редактор "Нової газети" Сергій Соколов висловив думку, що замовник вбивства журналістки знаходиться не за кордоном, а в Росії. Адвокат дітей Політковської Ганна Ставицька підкреслила, що важливі докази, а "призначений замовник у цій справі потерпілим не потрібний".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нью-Йорк показав документальний фільм про Політковську

Нагадаємо, нинішнє розслідування вбивства Анни Політковської - вже повторне. Перша справа розвалилася, і колегія присяжних у лютому 2009 року виправдала всіх чотирьох підсудних, визнавши недоведеною їх провину.

У червні того ж року Верховний суд скасував цей вирок і направив справу на новий розгляд. На прохання державного обвинувача і представників потерпілих справу було повернуто на дослідування для об'єднання з основним - щодо виконавця та передбачуваного замовника.

В даний час звинувачення в причетності до вбивства Політковської пред'явлено колишньому співробітнику міліції Сергію Хаджикурбанову і братам Джабраїлу та Ібрагіму Махмудовим. У окреме провадження було виділено справу стосовно Рустама Махмудова, обвинуваченого у безпосередньому виконанні злочину. Він перебував в розшуку з 1997 року. 31 травня цього року його затримали в Чечні в будинку його родичів.

Нинішня і колишня версії відрізняються в деталях: раніше організатором злочину називали Павлюченкова, а за новою версією ним став Лом-Алі Гайтукаєв, який отримав замовлення "від невстановленої особи" - так поки йдеться в офіційних паперах.

"Для цих цілей Гайтукаєв створив злочинну групу, до якої увійшли Павлюченков, племінники Гайтукаєва Махмудови і звільнився з місць позбавлення волі у вересні 2006 року колишній співробітник Центрального регіонального управління з боротьби з організованою злочинністю ГУВС Москви Сергій Хаджікурбанов", - повідомив раніше глава СК Володимир Маркін.

Зараз ви читаєте новину «У вбивстві журналістки Політковської звинуватять Березовського?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути