неділя, 22 квітня 2007 17:46

У стосунках між Польщею та Росією почався "крижаний період"

У польсько-російських відносинах настає "крижаний період", вважає віце-прем`єр уряду Польщі, лідер партії Ліга польських сімей Роман Гертих. Коментуючи повідомлення про те, що представники Євросоюзу не досягли угоди з Росією з приводу скасування заборони на імпорт в Росії польського м`яса, він назвав це "дуже недобрим сигналом".

Питання про зняття російського ембарго на поставки польського м`яса було ключовим на переговорах між главою Мінсільгоспу РФ Олексієм Гордєєвим і єврокомісаром з охорони здоров`я і захисту споживачів Маркосом Кіпріану 21 квітня на Кіпрі в місті Лімассол. Як стало відомо, ці переговори закінчилися безрезультатно.

У свою чергу, віце-прем`єр уряду і міністр сільського господарства Польщі Анджей Леппер назвав фіаско переговорів "політичною проблемою". На прохання пояснити, що він мав на увазі, віце-прем`єр заявив: "Це і база протиракетної оборони США, і енергетичні питання".

За його словами, російські ветеринарні служби, які контролювали польські м"ясопереробні підприємства, не пред`явили ніяких конкретних претензій Варшаві. При цьому інспектори ЄС "безумовно на польській стороні", сказав Леппер.

Тимчасову заборону на поставки м`яса і овочів з Польщі Росія ввела в 2005 році у зв`язку з підозрою, що польські підприємства реекспортували цю продукцію з третіх держав.

Польща напередодні саміту Росія-ЄС, що відбувся в листопаді 2006 року в Хельсінкі, наклала вето на початок переговорів за новою, розширеною угодою між Євросоюзом і Росією, зажадавши від Москви скасувати заборону на імпорт польської харчової продукції. Угода про партнерство і співпрацю - основоположний документ відносин Росії і ЄС - була підписано в 1994 році і набула чинності в 1997 році. Термін дії угоди завершується 1 грудня 2007 року.

На переговорах 12-13 березня в Москві між представниками Россільгоспнагляду, Єврокомісії, головуючої в Євросоюзі Німеччини, і Польщі російська сторона пред`явила європейським ветеринарам претензії до якості польських продуктів, пише Newsru.com.


Зараз ви читаєте новину «У стосунках між Польщею та Росією почався "крижаний період"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути