Ексклюзиви
понеділок, 28 жовтня 2013 14:14

В Італії вулкан Етна викидає у небо фонтани вогню з попелом: влада готує евакуацію

У ніч на суботу почалося виверження вулкана Етна на Сицилії. Жителів хочуть евакуювати.

Про виверження нового південно-східного кратера повідомив Інститут геофізики і вулканології Італії. Над вулканом піднявся стовп диму і попелу заввишки у кілька кілометрів, потік лави повільно рухається в напрямку безлюдної долини.

З учорашнього дня землетруси реєструються і на північному схилі Етни, поблизу від комуни Рандаццо в Катанні і комун провінції Мессіна. Місцева влада попередила населення про можливу евакуацію в зоні вулкана, в міжнародному аеропорту Катанії закриті дві злітно-посадочні смуги.

Поки що вплив цього виверження на погоду учені не визначили. Власне, з точністю передбачити наслідки того чи іншого виверження неможливо. Так, коли в Ісландії прокинувся вулкан Еяф'ятлайокюдль і затягнув півсвіту хмарою попелу, багато хто побоювався, що зміниться клімат. Однак вулканічної зими не настало.

Строго кажучи, ефект вулканічної зими проявляється при кожному виверженні. Але по-справжньому він відчутний тільки коли викидати попіл і сірку починає дуже потужний вулкан.

При виверженні вулкана утворюються аерозолі сірчаної кислоти, які досягають стратосфери і потім затягують, як покривало, всю планету. Сонце не проникає крізь цю пелену, і клімат стає значно холоднішим.

Найвідомішою вулканічною зимою в історії став так званий "рік без літа". У квітні 1815 року на індонезійському острові Сумбава сталося катастрофічне виверження вулкана Тамбора. Воно стало найпотужнішим виверженням в історії людства. Вибух вулкана було чути за 2 тис. км.

Зараз ви читаєте новину «В Італії вулкан Етна викидає у небо фонтани вогню з попелом: влада готує евакуацію ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути