вівторок, 13 вересня 2011 12:46

Ураган "Катя" ударив по Європі: більше всіх страждають Британія і Німеччина

Тропічний ураган "Катя", що зародився над Американським континентом, перетнув Атлантичний океан і вдарив по Європі. Самого серйозного збитку завдано Великій Британії, де вже відзначені людські жертви, і Німеччини. Зараз "Катя" рухається в напрямку Латвії та Естонії. Незважаючи на те, що по дорозі ураган втратив свою силу, він як і раніше досить небезпечний.

У Німеччині шторм змив з рейок приміський потяг, в результаті чого постраждали п'ять осіб. У декількох містах цієї країни випав град розміром з куряче яйце. Але більш тяжких збитків він завдав Великій Британії.

У понеділок ураган ударив по південних і центральних районах Шотландії, Північної Ірландії, деяким районам Англії та Уельсу, пошкодивши десятки автомобілів і залишивши без електрики тисячі будинків. Загинула як мінімум одна людина - водій автомобіля, якого придавило дерево, що впало. Інцидент стався в графстві Дарем на півночі Англії.

До речі, дорожня обстановка, яка погіршилася в результаті шторму, стала причиною ще однієї жертви: на дорозі М54 під Шропширом в результаті зіткнення трьох автомобілів загинув водій вантажівки, ще дві людини постраждали.

За даними метеорологів, швидкість вітрів сягала 128 кілометрів на годину. Це найпотужніший шторм за останні 15 років, пише газета The Daily Mail, описуючи сцени завданих їм руйнувань.

Метеослужба оголосила тривогу для більшої частини території країни. Багато автодорог були закриті. На північному сході Англії, а також на півдні Шотландії місцева влада попередила про можливу повінь, побоюючись, що берегові дамби не витримають хвиль і прибережні дороги будуть затоплені.

Тисячі будинків і магазинів у центральній Англії позбулися електропостачання через обрив лінії електропередачі. Близько 2000 будинків залишалися без електрики в Оксфордширі, Нортхемптоншірі, Дербіширі і Глостерширі.

У Даремі поривом вітру знесло виробничі приміщення, що будуються, - їх руйнування виглядало так, ніби їх підірвали. Завдяки щасливому випадку нікого з робітників у цей час не було всередині, але цеглою засипало 15 припаркованих автомобілів.

У Бредфорд зірваної з гаража дахом поранило 11-річного хлопчика, який потрапив до лікарні.

Перелітні птахи, які зазвичай у цей час знаходяться над Атлантичним океаном і Канадою, досягли британського повітряного простору - вітер відніс їх на сотні миль вбік від звичного курсу. Здуло з курсу посадки і літак авіакомпанії Ryanair, який не зміг приземлитися в міжнародному аеропорту Leeds Bradford, що в Йоркширі.

У вівторок пориви вітру продовжаться, попереджає метеоролог Сара Холланд. Швидкість вітру буде доходити до 60 миль на годину, зазначає вона. Можливо також затоплення прибережних земель, чому сприяє приплив. Перервана робота швидкісних поромів, що з'єднують Портсмут з портами Франції.

Безлад стихії закінчиться лише в середу, попереджають метеорологи.

Зараз ви читаєте новину «Ураган "Катя" ударив по Європі: більше всіх страждають Британія і Німеччина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути