середа, 08 березня 2023 13:03

У Польщі знову підготували зміни для українських біженців

У Польщі знову підготували зміни для українських біженців
Українські біженці в Польщі зможуть отримати карти побиту. Фото: ukrinform.ua

Деякі категорії українців, які прибули до Польщі після 24 лютого 2022 року через повномасштабний напад РФ і мають чинний статус PESEL UKR, зможуть отримати карти побиту (дозвіл на тимчасове проживання у Польщі).

Заявки можна буде подавати від 1 квітня. При цьому для українських біженців процедуру спростили. Про це повідомив уряд Польщі.

Президент Польщі Анджей Дуда підписав поправки до законодавства, що чітко визначають категорії біженців з України, які зможуть подавати документи на карти побиту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як українським пенсіонерам отримувати пенсії в Польщі на валютний рахунок ‒ роз'яснення

Йдеться про тих, хто: офіційно працевлаштовані або працевлаштуються в Польщі, виконуватимуть висококваліфіковану роботу в країні (науковці, інженери, IT-фахівці тощо) або ведуть підприємницьку діяльність на території Польщі.

Для отримання карти побиту українцям достатньо буде подати лише заяву та деякі документи. Заяви потрібно буде подавати воєводі за місцем проживання українського біженця у Польщі.

Біженцям не потрібно буде здавати відбитки пальців, їх братимуть із реєстру PESEL. Українців можуть викликати на особистий візит до адмінцентрів тільки в особливих випадках.

З 1 березня 2023 року українці, які понад 120 днів мешкають у польських колективних житлових центрах, мають частково компенсувати вартість проживання.

Українські біженці за кордоном можуть отримати безкоштовну психологічну допомогу. Внутрішні переселенці в Україні можуть звернутися на гарячу лінію безоплатної психологічної допомоги.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі знову підготували зміни для українських біженців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути