Ексклюзиви
середа, 25 січня 2023 08:02

Польща вводить нові правила для українських переселенців

Польща вводить нові правила для українських переселенців
Переселенці мають частково компенсувати вартість проживання в Польщі. Фото: visnyk.lutsk.ua

З 1 березня 2023 року українці, які понад 120 днів мешкають у польських колективних житлових центрах, мають частково компенсувати вартість проживання.

Відповідні зміни до закону підписав президент Польщі Анджей Дуда, повідомляє Polskie Radio.

На першому етапі (березень-квітень) переселенці покриватимуть 50% вартості допомоги, якщо вони перебувають у Польщі понад 120 днів, а на другому етапі (з 1 травня) – 75%, якщо вони перебувають понад 180 днів. Сума, яку сплачуватимуть, покриваючи 50% витрат, не повинна перевищувати 40 злотих на особу на день, а в разі оплати 75% – 60 злотих на день.

Нові правила не стосуються окремих категорій громадян. Особи з інвалідністю та особи, які доглядають за ними, діти, пенсіонери, вагітні жінки, батьки немовлят та більше ніж трьох дітей, особи, які опинилися у складній життєвій ситуації з гуманітарних причин, не сплачуватимуть компенсацій за розміщення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біженці і переселенці можуть отримати безкоштовну психологічну допомогу

Зміни також торкнуться правил реєстрації. Після прибуття до Польщі українці матимуть 30 днів, щоб подати заяву на отримання польського ідентифікаційного коду (PESEL). Раніше цей термін складав 90 днів.

У лютому Ізраїль зупинить щомісячні виплати українським переселенцям через закінчення терміну дії відповідного розпорядження. Із наступного місяця 26 тис. нинішніх отримувачів так званого коригувального гранту перестануть його отримувати. Загалом майже 24 тис. іммігрантів отримали принаймні одну щомісячну виплату гранту з лютого 2022 року.

Водночас українці, які втекли від війни, ще певний час отримуватимуть виплати, які санкціонував уряд країни у квітні для надання їм фінансової підтримки.

Зараз ви читаєте новину «Польща вводить нові правила для українських переселенців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути