понеділок, 03 жовтня 2011 08:58

Спецтема: Війна у Лівії

У Лівії з військових складів вкрали 10 тисяч ракетно-зенітних комплексів

У Лівії з військових складів вкрали 10 тисяч ракетно-зенітних комплексів

НАТО визнало, що за час військового протистояння в Лівії з армійських складів було викрадено (в тому числі і повстанцями) близько 10 тисяч переносних зенітно-ракетних установок.

За даними видання, про це розповів голова Військового комітету НАТО італійський адмірал Джампаоло Ді Паола на секретному засіданні в Бундестазі. Зокрема, він попередив про небезпеку потрапляння такої зброї в руки терористів, оскільки такі ракетні комплекси можуть становити серйозну небезпеку для цивільної авіації.

Мова йде про комплекси "Стріла-2" (за натівською класифікацією SA-7 Grail) радянського або болгарського виробництва. Вони складаються з пускової установки і ракети з тепловим наведенням, призначеної для ураження цілей на малій та середній висотах.

За даними Der Spiegel, в арсеналах Муаммара Каддафі було близько 20 тисяч подібних систем, і точне місцезнаходження як мінімум половини комплексів з цієї кількості невідомо. Ймовірно, що більша частина цих ракет потрапила в руки повстанців.

У 2002 році в кенійському місті Момбаса ізраїльський авіалайнер з туристами був обстріляний терористами імовірно саме з комплексів "Стріла-2". На думку фахівців, в той раз все обійшлося виключно завдяки випадковості - терорист двічі не влучив по літаку.

Зараз ви читаєте новину «У Лівії з військових складів вкрали 10 тисяч ракетно-зенітних комплексів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути