Ексклюзиви
вівторок, 15 листопада 2011 14:58

Спецтема: Війна у Лівії

У Лівії досі триває стрілянина: угруповання не змогли поділити сфери впливу

У Лівії досі триває стрілянина: угруповання не змогли поділити сфери впливу

У Лівії не вщухають сутички, які поновилися після повалення і загибелі Муаммара Каддафі. У передмісті лівійської столиці Тріполі вже четвертий день триває стрілянина. Спостерігачі відзначають, що це найпотужніший сплеск насильства з моменту вбивства Каддафі.

На 13 листопада в перестрілках загинуло, щонайменше, 13 людей. У зону конфлікту не пускають журналістів, а тому немає точної інформації про причини зіткнень.

Місцеве телебачення говорить про зіткнення між двома племенами, одне з яких, нібито, досі зберігає вірність Каддафі. Старійшини цю інформацію заперечують і вимагають від журналістів вибачень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Каддафі заповів терористам $28 мільйонів на помсту

За деякими даними, загони бійців ПНР почали збройні дії один проти одного після того, як не змогли мирно вирішити питання про те, хто буде контролювати головні дороги, що ведуть до Тріполі. За іншою інформацією зіткнення почалися після того, як війська ПНР взяли участь у суперечці двох племен про розподіл землі.

У минулу п'ятницю повідомлялося про сутички в 30 км від Тріполі між угрупованнями формувань ПНР з міста Ез-Завія і регіону Ель-Майя. Ще раніше сотні колишніх повстанців влаштували мітинг у центрі лівійської столиці, вимагаючи виплати їм зарплати. Деякі з них пригрозили новій лівійській владі поваленням.

Після падіння режиму Каддафі все голосніше стали звучати побоювання про майбутнє Лівії. Регіональні спостерігачі не виключають розколу країни на анклави, контрольовані впливовими племенами, які колишній лівійський лідер впродовж десятиліть стримував в межах єдиної Джамахірії.

Збройні зіткнення між бійцями ПНР також ставлять під сумнів здібності нової влади взяти ситуацію під контроль - навести порядок, роззброїти тисячі бійців і повернути їх до мирного життя. З моменту вбивства Каддафі, Лівія занурилася в хаос внутрішніх розборок, тоді як польові командири бійців втратили спільну мету і стали боротися за зміцнення особистих позицій.

Сотні людей в черговий раз вийшли на головну площу Тріполі. Вони виступали проти насильства і закликали до єдності лівійського народу. Протягом жовтня-листопада мешканці Тріполі неодноразово виходили на подібні мітинги з вимогою зупинити хвилю переселення бійців з провінції до столиці, а також розграбування магазинів і помешкань простих громадян.

У свою чергу влада країни в особі лідера ПНР Мустафи Абдель Джаліля заявляє про врегулювання ситуації. В офіційній заяві говориться про придушення заворушень такого роду в передмістях Ез-завії і на територіях Варшефана. Однак, за повідомленнями спостерігачів, короткочасні перестрілки тривають досі.

Зараз ви читаєте новину «У Лівії досі триває стрілянина: угруповання не змогли поділити сфери впливу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути