вівторок, 14 серпня 2012 19:54

У Києві прорвало колектор: вода в офіси заливалась через вікна
19

Фото: Фото: Тарас Подолян

У Києві на столичному масиві Куренівка в Оболонському районі прорвало колектор. Це сталось 13 серпня близько 11-ої ранку.

Вода течією хлинула по вул. Скляренко, повернула на Куренівський провулок. Стекла в промислову зону біля будинку № 15. Там стоять гаражі, одноповерхові офісні приміщення та станція техобслуговування автомобілів.

Сьогодні зранку біля прохідної із пакетами Вікторія Барська та Надія Карпова. В руках тримають пакети з паперами. За відчиненими воротами - озеро брудної води. Рівень - півметри. Поруч із прохідною голосно гавкають п'ятеро вуличних псів.

"Ми на роботу приїхали. Хочемо врятувати хоч щось. Вода в офіс заливалась через вікна, - каже Вікторія. Вона у чорній осінній куртці та високих шкіряних чоботах. Коли говорить, тремтить. Жінка працює бухгалтером у приватній фірмі "Саніта". Здають в оренду приміщення, які є на території. - Думали, що через дощ таке і скоро вода зникне. А потім дізнались, що то колектор із водою прорвало. Ми внизу знаходимось, до нас все і тече".

Вікторія каже, що вода прибувати почала близько 12-ої дня. Спочатку затопило транспорт, який був у співробітників та на СТО. В той день на території знаходилось близько тридцяти автомобілів.

"У нас всі комп'ютери та столи залило. Я в іншому приміщенні була. І світло пропало. Чаю попити, щоб зігрітись, неможливо. Всі голодні та холодні", - додає Надія. З пакета, який тримає в руках, звисають дві сірі колонки з комп'ютера.

Двоє менеджерів однієї з приватних фірм ломами вибивали діри в бетонному паркані, аби вода уходила. За деякий час рівень води знизився на 15 сантиметрів. Співробітники фірм, які є на тій території, кинулись телефонувати до МНС.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Злива затопила Суми: пасажири в маршрутках відчували воду під ногами

"Декілька годин їх вмовляли, щоб приїхали рятувати нас. Відповідали, що знають, не ми перші дзвонимо. І що це наші проблеми. Вмовили їх близько четвертої, і то, тому що в мене родичка там працює, - каже Барська. - Приїхала червона пожежна машина, і біля воріт заглухла Тут такий рівень води був. Потім вони її якось завели. А вже десь близько п'ятої до нас дістались. Рятувальників було шість чоловік. Всі серйозні, у водолазних костюмах і з надувними човнами. Нас по три-чотири людини саджали, самі штовхали човен до аварійних сходів. Вони є на одному приміщенні поруч із шкірзаводом. Звідти по сходах ми перебирались на суху вулицю. Далі - на всі чотири сторони. А вода ще брудна була, з мазутом якимсь. Він не відмивається".

Вікторія живе на житловому масиві Борщагівка, це в іншому боці Києві. В районі - планово відключили гарячу воду.

"Як тільки стала на асфальт, відразу подзвонила своїм, аби всі каструлі води набрали і гріли до мого приходу. Вдома була в сім, залізла у гарячу ванну і зігрілась. Потім чай весь вечір пила. Ніби-то не захворіла, - ховає руки в кишені. - А на роботу коли вийдемо, невідомо. Вода є, всередину не потрапимо. Будемо із колегами передзвонюватись".

З воріт виходять двоє чоловіків у гумових комбінезонах та рибацьких чоботах. На них починає гавкати рудий пес.

"Гавкает он! Скажи спасибо, что я тебя спас утром. А так бы утопился, - кидає чоловік собаці. Представляється Валерієм. Каже, що о 9-ій ранку витяг цього пса і ще одного з ями, заповненої на метр водою. Уточнює, що собаки всю ніч плавали у воді. - А чоботи рибацькі у мене нові. Сьогодні зранку в рибацькому магазині останні забрав. 210 гривень".

З воріт виходить Павло Пустомитенко, директор фірми "Пласт і Ко". Він теж у водонепроникному комбінезоні. Закурює легке "Мальборо".

"У меня "Ланос" утонул до руля. Ездить больше не будет. Моей пять лет, а вон у колеги новую "Мазду" затопило, - Павло за хвилину викурює цигарку. - Вода трішки спадає, коли дощ припиняється. Як починає крапати, знову піднімається. Треба викликати експертів будь-яких. Нехай приїздять оцінять. А потім в суд на "водоканал" подавати. Моя тисяч сім доларів коштує, новою обійшлась в десять".

Упродовж дня ріка і далі тече зі Скляренка по Куренівському провулку. Машини по дорозі їдуть повільно, вода дістає до фар. Район цей - промисловий, навколо жодного житлового будинку. З шматків асфальту, який зруйнувало, хтось поскладав мостики для перехожих на тротуарі, де багато води. Всі газони біля дороги устелені сміттям, пляшками, гілками, які принесло течією. На всіх сусідніх вулицях затори. Половина перехожих у гумових черевиках, половина - з підкоченими штанами. В стоковому магазині "Чобіток", який знаходиться біля течії, кажуть, що за ранок продали сім пар гумових чобіт.

Вода б'є фонтаном з воріт біля винного супермаркету "Поляна". Це на вул. Скляренка, 5.

"Жіночко! Не ідіть туди, вас течією знесе, - хапає мене за руки чоловік років 40-ка. Ім'я не називає. - Я працюю в дорожно-експлуатаційному управлінні Оболонського району. Тут всі дороги ми обслуговуємо. Зараз люки познімали, та біля них поставили поливальні машини, аби в діри ніхто не попадав. Так чергуємо вже добу. Якби не зняли люки, рівень би тільки піднімався. В цьому колекторі річка Сирець текла, а ще вода з половини Києва. Якби дощ припинився, то все пішло. А "Київводоканалу" сьогодні ми тут не бачили. Думаю, що прорвало, бо вода підмила колектор".

Працівники супермаркету "Поляна" ходять босі по приміщенню. Воно по щиколотку у воді. Посередині стоять відра та швабри.

"Вы издеваетесь? Ну кто к нам придет за вином через реку? - питається жінка років 30-ти. - Світла тут немає".

"Если бы свет включили, мы бы превратились в несколько кучек светла", - додає чоловік із підкотаними штанами. Він гуляє повз рядів із пляшками.

Весь потік бруду та води, який виривається з-під воріт, витікає на дорогу та будівлі напроти. Там, на Скляренка, магазин меблевої фурнітури "ДС-Київ".

"Ми вчора клієнтів через вікно випускали, - показує на пластикове двометрове вікно Максим Гой, директор магазину. - Моя машина, на щастя була у дворі, туди вода не пішла. А от бухгалтер наш тут забув. Залило. А в магазині півметра води було".

Біля магазину лежить три десятки 25-кілограмових мішків із річним піском.

"Це я зранку купував в будівельному супермаркеті. Тепер вода до нас не тече", - пояснює Гой.

Зараз ви читаєте новину «У Києві прорвало колектор: вода в офіси заливалась через вікна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути