четвер, 07 липня 2011 21:14

У Харкові обшукали редакцію газети та сайту "Главное"

У Харкові обшукали  редакцію  газети та сайту "Главное"

Сьогодні у Харкові обшукали  редакцію  газети та сайту "Главное" .

"Біля десятої ранку до офісу увірвалися п'ять убозівців і двоє слідчих з міліції, - сказав по телефону головний редактор газети "Главное" Євгеній Маслов. - Показали постанову районного суду від 5 липня про проведення обшуку. Наказали виключити комп'ютери і заборонили підходити до телефонів. Наказали також знищити фотографії, зроблені журналістами під час обшуку".

Графік виходу харківської газети "Главное" правоохоронці зірвали.  Сайт почав працювати лише після обіду. Міліціонери обшукали особисті речі журналістів.

"Сервер порталу "Главное" знаходиться на другому поверсі. Зранку у  нас немає доступу до серверу, - обурюється редактор газети Маслов. - Верстальник і фотографи не можуть зайти до офісу. Робота редакції газети та сайту паралізована".

Під час обшуку міліціонери вилучили архіви та записи журналіста газети Леоніда Логвиненко.

Офіс газети та сайту "Главное" у Харкові по вулиці Сумська, 88. Окрім редакції, в офісному будинку розташовані офіс фабрики "Ахмад Ті", АТ "Інвестор", відділення банку "Базис". На другому поверсі громадська приймальня депутата Харківської обласної ради від партії "Батьківщина" Арсена Авакова.

"У приміщенні заблоковані автоматниками всі поверхи, - повідомив на своій сторінці "Фейсбук" Аваков. - Я не можу вийти з  кабінету. Робота громадської приймальні паралізована. У моєму офісі обшук закінчено. Нічого не знайшли. Це провокація, яка має на меті дикредитувати опозицію, позбавити можливості працювати".

Як повідомила Gazeta.ua адвокат, медіа-юрист Київської незалежної медіа профспілки Людмила Опришко, стаття 10 Європейської Конвенції про захист прав людини та основ свобод гарантує захист джерел інформації журналістів та ЗМІ. Слідування нормам європейського права накладає на державу обов'язок всіляко захищати таємницю джерел інформації журналістів. Особливу потенційну небезпеку у порушенні прав журналістів на збереження таємниці джерел несуть обшуки, які проводяться в обшуках ЗМІ та там, де знаходиться робоче місце журналіста.

Обшук в офісі харківських журналістів подібний до ситуації, яка нещодавно розглядалась Європейським судом з прав людини "Ромен і Шміт проти Люксембургу". В цій справі Європейській суд зазначив, що для того, щоб обшук у приміщенні, де працюють журналісти був законним і не порушував прав працівників ЗМІ, підстави для його проведення повинні бути надзвичайно вагомими. Інтерес держави повинен мати перевагу над таємницею джерел журналістів. Правоохоронці повинні будуть довести, що іншим чином цю інформацію не можна було здобути.

Якщо харківські журналісти нададуть постанову і протокол обшуку та виїмки, юристи профспілки можуть взятися оскаржити дії правоохоронців, які провели обшук, у Європейському суды.

Зараз ви читаєте новину «У Харкові обшукали редакцію газети та сайту "Главное"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути