четвер, 12 липня 2012 14:57

У Донецьку відмінили амністію начальниці ЖЕКу, чия недбалість призвела до смерті дитини

У Донецьку відмінили амністію начальниці ЖЕКу, чия недбалість призвела до смерті дитини
На цьому місці козирок упав на дітей. Фото Тетяни Заровної

11 липня Донецький апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу матері, яка втратила єдиного сина - семикласника Костю Яника, якого розчавив бетонний козирок під'їзду.

"Вирок начальниці ЖЕКу Тетяні Майбороді скасований як незаконний, справа повинна бути переглянуте заново - в новому складі суддів, - говорить потерпіла Ірина Яник. - У суді прозвучало, що був порушений Закон про амністію і були сфальсифіковані протоколи судових засідань. Зокрема, першого судового засідання не було і не могло бути, Суддя заднім числом "провела" його 4 червня 2011 року - у вихідний день.

Мама загиблого хлопчика в апеляційній скарзі зажадала порушити кримінальну справу проти судді, яка амністувала підсудну. Суддя Світлана Фурсова, яку потерпіла звинувачує у підробці документів, уже не працює в Куйбишевському райсуді Донецька, але прокуратура не хоче порушувати справу.

"Підробки в справі на кожному кроці - я знайшла три протоколи неіснуючих засідань. Є протокол і за 8 червня минулого року, коли я, підсудна, адвокати - всі прийшли на суд, а суддя не з'явилася", - обурюється вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Начальницю ЖЕКу в Донецьку хочуть амністувати за козирок, який вбив підлітка

Перегляд справи загрожує скасуванням амністії, а це - можливо, п'ять років в'язниці для 63-річної начальниці ЖЕКу. Та в свою чергу просила суд залишити амністію в силі, хоча й визнала свою провину. Потерпілі не наполягають на суворому тюремному покарання, але вони хочуть компенсацій завданої моральної шкоди, в чому було відмовлено.

Нагадаємо, бетонна плита, що висіла біля входу в будинок, упала на дітей 27 вересня 2010 року. Сталося це біля дев'ятиповерхівки № 202 по вул. Куйбишева в Донецьку. 14-річний Костя Яник помер від травм. Коли його відвозила швидка, хлопчик у свідомості, сказав: "Поїхав я вмирати".

15-річний Саша Голуб отримав переломи лобної і скроневої кісток черепа, множинні переломи тазу. Два тижні провів у реанімації, півтора місяці не ходив, ще півтора пересувався на милицях. Прокинувшись в лікарні, сказав: "А чому я тут"? Пам'ять повернулася не відразу. Славік Ковтуненко, якому на момент нещастя було 14, отримав перелом руки і струс мозку.

Начальницю ЖЕКу звинуватили у службовій халатності, але не звільнили. А 18 січня суд звільнив винну від відповідальності у зв'язку з амністією. Суддя взяла до уваги відмінні характеристики.

"Мій онук теж часто сидів на тих сходах біля злощасного під'їзду, пішов за кілька хвилин до того як завалилося. І навіть після такого страшного випадку нічого не ремонтується в місті, - повідомила Тетяна Майборода. - Навколо повно таких же аварійних будинків, є будинки й гірші. Я - маленька людина, щоб відповідати за безгосподарність в межах Донецька".

На наступний день після нещастя жеківці знесли все навіси з тильної сторони будинку (де впав козирок). А з "парадної" зміцнити два козирка - поставили під них по 2 металеві труби.

"Те що зміцнити два козирка з шести - це не робота, а імітація роботи. Треба зносити всі козирки в цьому будинку ", - відверто зізналася обвинувачена начальниця.

Відразу після загибелі Кості вона виправдовувалася, лаючи постраждалих дітей. Запевняла, що вони підтягувалися на козирку, висіли, стрибали, розхитували. Тепер поміняла тактику - звинувачує у трагедії міську владу.

"Моя вина, що я не смикала начальство", - говорить підсудна.

Потерпілі подали позови до комунального підприємства "Керівна компанія Куйбишевського району Донецька" (керівництву підсудної). Мама загиблого Кості пред'явила позов на 500 000 гривень, але нещодавно подвоїла суму вимог.

Мама Сашка Голуба просила компенсувати витрати на лікування сина і моральний збиток - 300 000 грн. У третього постраждалого Славіка мами немає, а бабусю вмовили не заявляти претензій.

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку відмінили амністію начальниці ЖЕКу, чия недбалість призвела до смерті дитини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути