пʼятниця, 16 грудня 2011 16:25

Начальницю ЖЕКу в Донецьку хочуть амністувати за козирок, який вбив підлітка

У Куйбишевському райсуді Донецька судять начальницю ЖЕКу, через халатність якої бетонний козирок убив одну дитину і покалічив двох.

Вчора мама загиблого 14-річного Кістки Яника зажадала залучити як співучасників злочину директора комунального підприємства, яке керує ЖЕКом, і голови Куйбишевського райради. Чиновники за 2 місяці до нещастя зробили висновок про аварійність житлового будинку. Але не вжили заходів щодо усунення небезпечної ситуації. Тому Ірина Яник звернулася до суду з клопотанням про притягнення всіх посадових осіб, причетних до загибелі сина.

Як доказ мама пред'явила суду протокол засідання виїзної комісії, яка на прохання мешканців обстежила будівлю. Під протоколом стоїть прізвище головної людини в районі Володимира Жихарського. Голова Куйбишевського райради м. Донецька Жихарський обіцяв мешканцям аварійного будинку свій "особистий контроль".

Слідство встановило, що начальниця ЖЕКу Тетяна Майборода ще з 2006 року знала про ситуацію. Зробила про це запис в технічному паспорті будівлі, але недобросовісно поставилася до своїх обов'язків з організації ремонту. При цьому слідство вважає, що начальство Майбороди не мало уявлення про проблему козирків. Однак, мешканці будинку кілька років писали скарги на ім'я голови свого райвиконкому Володимира Жіхарського. За три роки до загибелі підлітка такий же козирок обвалився біля сусіднього під'їзду. І про це мешканці теж інформували голову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У житомирському ковбасному цеху розчавило підлітка

Володимир Жихарський донині керує районом. І 62-річна Тетяна Майборода, яку звинувачують за ч. 2. ст. 367 КК України (службова недбалість), як і в момент нещастя, керує житловою конторою № 3 Куйбишевського району. Хоча кримінальна стаття "Службова недбалість, що призвела до тяжких наслідків" передбачає не тільки покарання у вигляді 5 років в'язниці, але й позбавлення права обіймати відповідальну посаду.

"Майборода визнала свою провину лише частково, але попросила суд про амністію. Хоча амністія вийшла 29 липня і вже пройшов 3-місячний термін її застосування, прокурор і суддя не проти пробачити підсудну. Коли я шукала адвоката, ніхто не хотів братися. Пояснювали: "У цій справі замішана влада, їм достатньо дзвінка", - коментує Ірина Яник.

Потерпілі пред'явили позови до комунального підприємства "Керівна компанія Куйбишевського району Донецька". Мама Сашка Голуба просить компенсувати витрати на лікування сина і моральний збиток - 300 тисяч грн. Мама загиблого Кості Яника пред'явила позов на 500 тисяч гривень.

Трагедія сталася 27 вересня 2010 року. Група підлітків стояла біля дев'ятиповерхівки № 202 по вул. Куйбишева в Донецьку, коли зверху обрушився бетонний козирок. Конструкція смертельно травмувала Костю Яника. 15-річний Саша Голуб отримав переломи лобної і скроневої кісток черепа, множинні переломи тазу, але вижив. Ще один хлопчик отримав перелом руки.

Зараз ви читаєте новину «Начальницю ЖЕКу в Донецьку хочуть амністувати за козирок, який вбив підлітка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути