пʼятниця, 10 лютого 2012 17:28

У Чорному морі може виникнути цунамі?

У Чорному морі може виникнути цунамі?

У Чорному морі є умови для виникнення цунамі, вважає вчений Інституту з океанології при Болгарській академії наук, доктор Орлін Димитров.

"Часто чув думку, що Чорне море невелике, і цунамі в його акваторії не можуть виникнути. Але таке може бути і в Варненській затоці. Якщо це трапиться, то хвиля змиє все на березі на півночі від Варни", - заявив Димитров.

За його словами, є історичні дані, що в 543 році величезна морська хвиля завдала великого руйнування в районі нинішньої Варни. У 557 році різні древні поселення на південному узбережжі Болгарії також постраждали від руйнівних хвиль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля Аляски стався потужний землетрус, можливе цунамі

Димитров відзначив, що з 1000 по 2000 рік у Чорному морі 20 разів зароджувалися хвилі, подібні цунамі, які атакували, переважно, російське узбережжя в районі Анапи, Сочі та Геленджика, а також Південний берег Криму і північ Туреччини.

Науковець зазначив, що хвиля цунамі відносно малої висоти, але великої довжини має набагато більшу руйнівну силу, ніж звичайна вітрова хвиля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цунамі за кілька секунд змило японське село

"Це дуже небезпечно, оскільки удар одного кубічного метра води від хвилі цунамі еквівалентний зіткненню з автомобілем, що рухається зі швидкістю 60 км/год. Уявіть, що в морі з'являється хвиля довжиною 100 метрів. Це означає 100-кратне зіткнення з автомобілем. На практиці - це страшні руйнації. У Чорному морі виникали хвилі, які рухалися зі швидкістю 300-400 км/год. У океанах вони набирають швидкість 700-800 і навіть 1000 км/год. З цією швидкістю рухається літак", - наголосив учений.

Зараз ви читаєте новину «У Чорному морі може виникнути цунамі?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути