четвер, 31 жовтня 2013 13:12

У Черкасах скандал із рушниками ймовірно вирішуватимуть у суді
5

Фото: Фото: Любов Карнарук

У Черкасах набирає обертів скандал навколо музею "Українського рушника", що знаходиться у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Його створила професор, 77-річна Світлана Китова. Два роки тому вона вийшла на пенсію.

"Минулого тижня жінка та її 33-річний онук Дмитро Китов самовільно винесли у пакетах деякі рушники. У пресі прозвучало те, що нібито всі рушники належать їй, але впродовж 20 років, рушники не лише вона збирала, а й давала завдання студентам, які також приносили рушники. Лише цього року 53 студенти зібрали близько 200 рушників, близько 50-ти костюмів народного одягу та інших речей. Ні у неї, ні в університету немає документального підтвердження, що це їхні рушники. Справа у тім, що раніше мова не йшла про приватну колекцію. Ми завжди оцінювали, що вона фанат улюбленої справи, фольклористики. Віддаємо їй належне, що Світлана Кітова виконувала таку справу. Безумовно, якщо вона доведе, де її рушники, то ми їй їх віддамо", - розповідає завідуючий кафедрою української літератури та компаративістики 59-річний Володимир Поліщук.

Рушники використовувались в університеті у навчальному процесі країнознавчої практики. Світлана Китова керувала практикою. Рушники збиралися на Черкащині, Чернігівщині, Кіровоградщині, Полтавщині. Є також із Дніпропетровщини та Житомирщини.

"На превеликий жаль, ні Світлана Андріївна, ні ми не вели записів, ким рушники були принесені. Тобто, ні ми, ні інша сторона документально не зможемо довести, чиї рушники. Але дивно, що вона нікого не попередила про те, що прийде в музей і забере експонати. Адже, вже два роки, як вона сама тут не працює, і шість років, як не працює її онук. Ми готові на конструктивну розмову і не претендуємо на її доробок, але чиї вона рушники забрала, університет не може визначити", - додав Володимир Трохимович.

За словами внука Дмитра Китова, вони, зокрема, забрали рушники, які вишивали черниці. Вони оцінюються надто дорого. "Поки що ми плануємо створити інтернет-музей, оригінали рушників будуть знаходитись у нас вдома", - зазначив Китов. Проте чіткої відповіді на питання про можливий продаж рушників чоловік не дав. За його словами, якщо справу не вдасться вирішити мирним шляхом, то звертатимуться до суду.

Тепер університет проведе облік експонатів, які знаходяться у приміщенні, аби подібна ситуація надалі не повторилася.

Зараз ви читаєте новину «У Черкасах скандал із рушниками ймовірно вирішуватимуть у суді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути