середа, 04 липня 2018 16:53

Три роки новій поліції: найгучніші скандали
5

4 липня — три роки патрульній поліції України. А з 2018-го - ще й день Національної поліції. Відповідний указ президент Петро Порошенко підписав три місяці тому.

За три роки патрульна поліція почала працювати ще у 28-ми містах окрім Києва. Кількість поліцейських зросла з двох тисяч до 15-ти. Водночас за останній рік довіра до інституції знизилася майже на 10%. Це пов'язано із гучними скандалами, звільненнями та перестрілками, що постійно підривають довіру до самої реформи, а відповідно – і до поліцейських.

Gazeta.ua згадує найгучніші події, які сталися за три роки.

Загиблі та поранені поліцейські

З дня створення 25 поліцейських загинули та 1,2 тис. отримали поранення. Частина з них були травмовані в зоні проведення антитерористичної операції на Донбасі.

Однією із резонансних подій стало вбивство двох поліцейських в Дніпрі 25 вересня 2016 року. Тоді водій автомобіля розстріляв двох лейтенантів поліції – 27-річного Артема Кутушева й Ольгу Макаренко, 36 років. Кутушев загинув у день народження 3-річної доньки. У Ольги Макаренко залишились двоє малих дочок. Підозрюваний у вбивстві – боєць розформованої роти патрульної служби поліції особливого призначення "Торнадо" Олександр Пугачов. Він уже перебував у розшуку за скоєні раніше тяжкі злочини. Судовий процес триває й досі.

Автор: Цензор.НЕТ
  Загиблим під час партрулювання у Дніпрі поліцейським відкрили памятник
Загиблим під час партрулювання у Дніпрі поліцейським відкрили памятник

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оперативник катував та вимагав гроші у водія фури

Кривава розправа у Княжичах

4 грудня 2016 року у селі Княжичі під Києвом поблизу будинку № 22 по вул. Шептицького під час нічної перестрілки між різними підрозділами МВС України загинули п'ятеро поліцейських. Два працівники поліції державної охорони - 24-річний Сергій Орлов, 25-річний Євген Куртєв, оперативники 25-річний Юліан Рудько і 27-річний Олександр Маніца та 31-річний Віталій Валецький — начальник столичного відділу управління корпусу оперативно-раптової дії.

За офіційною версією МВС – група розвідників ховалася в одному з будинків і чекала, доки грабіжники приїдуть грабувати один із будинків. Але у будинку за номером 22 близько другої ночі несподівано спрацювала сигналізація. Туди і приїхав наряд поліції охорони.

Працівники поліції охорони знайшли і затримали тих самих розвідників. Але раптом визволяти "своїх" із засідки з іншого будинку приїхав спецпідрозділ "КОРД". Розслідування Генпрокуратури досі не закінчене. Відомо, що внаслідок кривавої стрілянини вісім осіб звільнено, 12 – отримали дисциплінарні стягнення, в тому числі про неповну службову відповідність оголошено начальнику поліції Києва, полковнику Андрію Крищенку і начальнику райвідділу Герману Приступі. Відповідальність за перестрілку перекладають на загиблого Валецького, за інформацією Олександра Орлова, батька загиблого інспектора поліції охорони.

Автор: Сегодня
  Під час перестрілки в Княжичах загинуло 5 поліцейських
Під час перестрілки в Княжичах загинуло 5 поліцейських

Зловмисників у Княжичах затримали. Суд обрав 6 членам злочинної групи запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Ще двоє, які співпрацюють зі слідством, під домашнім арештом. Керівникам операції у Княжичах, якщо їхню вину доведуть, будуть інкримінувати статтю "Умисне вбивство".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві заарештували жінку-поліцейського

Резонансні вбивства

В ніч проти 24 серпня 2016 року в Миколаївській області за нез'ясованих обставин загинув житель селища Криве Озеро 33-річний Олександр Цукерман. У вбивстві підозрюються поліцейські. Їх було шестеро: 23-річний Василь Трубаченко, 24-річний Володимир Лемеха, 28-річний Денис Ляхвацький, 26-річний Микола Хоменко, 24-річний Роман Богач та 26-річний Олександр Причипойда. За словами місцевих жителів, співробітники поліції забили чоловіка до смерті. Райвідділ в Кривому Озері розформували, розгляд справи триває й досі.

Автор: Новости Н
  В Кривому Озері у власному дворі був убитий 33-річний чоловік. Підозрюють шістьох поліцейських
В Кривому Озері у власному дворі був убитий 33-річний чоловік. Підозрюють шістьох поліцейських

У Києві вночі 7 лютого 2016 року патрульна поліція відкрила вогонь по автомобілю BMW. Його водій не зупинявся на вимогу поліції, порушував правила дорожнього руху, пересуваючись по місту під час погоні зі швидкістю близько 200 км/год. Після кількох попереджень, біля Одеської площі, патрульні почали стріляти в машину, намагаючись її зупинити. Під час обстрілу один з пасажирів – 17 річний Михайло Медведєв – був убитий.

Автор: Новинарня
  Патрульного Сергія Олійника звинувачують у вбивстві 17-річного пасажира авто
Патрульного Сергія Олійника звинувачують у вбивстві 17-річного пасажира авто

У вбивстві підлітка звинуватили поліцейського Сергія Олійника. Слідство інкримінує йому вбивство, замах на вбивство, а також перевищення службових повноважень. Олійника одразу ж заарештували, потім перевели на цілодобовий домашній арешт, пізніше – відпустили під особисте зобов'язання. У січні 2018 року суд залишив Олійника на посаді. Нині він працює експертом у відділі зв'язків з громадськістю. Справа розглядається досі. Якщо вину Олійника буде доведено, то йому загрожує 15 років ув'язнення.

У Донецькій області посадили під домашній арешт поліцейського. Його підозрюють в нанесенні ножових поранень двом відвідувачам кафе.

Зараз ви читаєте новину «Три роки новій поліції: найгучніші скандали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути