вівторок, 02 січня 2018 18:13

"Банду поліцейських кришувала СБУ" - батько загиблого в Княжичах

"Банду поліцейських кришувала СБУ" - батько загиблого в Княжичах
Під час перестрілки у Княжичах у грудні торік загинули п'ятеро поліцейських. За їхню загибель досі нікого не покарали. Фото - Кореспоедент

З розшифровки телефонних розмов відомо, що банду поліцейських у Княжичах кришував працівник СБУ Сергій Голіков. Про це кореспондентові Gazeta.ua розповів Олександр Орлов, батько розстріляного поліцейського Сергія Орлова.

"Бурляївську банду відправили слідкувати у Княжичі за іншою бандою — колишнього поліцейського Миколи Клочкова. При тому уже було відомо, що Ігор Бурляй — злодій. Знаходити інформацію мені допомагають мої знайомі — колишні й діючі працівники правоохоронних органів. Для встановлення істини ми з друзями навіть проводимо своєрідні слідчі експерименти. Аналізуючи причини, чому бійці КОРДу відкрили вогонь по автомобілю, в якому перебували двоє працівників поліції охорони й двоє розвідників управління оперативної служби, ми висунули три версії. Перша полягала в тому, що розвідники знали про злочинний характер операції, а тому їх хотіли усунути як небажаних свідків. Друга — треба було забезпечити вихід із будинку по вулиці Шептицького, 22 одного з крадіїв, який не встигнув покинути його після того, як до нього під'їхала машина поліції охорони, що прибула на спрацювання сигналізації. Для цього КОРДівцям потрібно було перебити усіх — і працівників поліції охорони, і затриманих останніми розвідників. Ну й, нарешті, третя версія — стався непередбачений ексцес виконавця з боку покійного бійця КОРДу Віталія Валецького, який не збирався нікого вбивати, а хотів лише визволити заручників. Але внаслідок того, що співробітники поліції охорони першими відкрили по ньому вогонь, він уже, мовляв, відстрілюючись, убив усіх чотирьох", - каже Олександр Афанасійович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після чотирьох кульових поранень був живий ще 20 хвилин

Для перевірки останньої версії Орлов зімітував операцію з визволення заручників. Взяли на звалищі списаний легковий автомобіль, в який сіли знайомі, що грали роль працівників поліції охорони. А інші грали роль спецпризначенців, які мали визволяти затриманих ними розвідників з биттям вікон, відкриванням дверей, витяганням пасажирів із салону.

"Висновок за наслідками цього експерименту був однозначний: працівники поліції охорони за той короткий проміжок часу, коли тривала імітована операція, не встигли б навіть збагнути, що сталося, не кажучи вже про те, щоб зорієнтуватися в ситуації й першими відкрити вогонь. Отже, третя з названих нами версій відпала. Найбільш вірогідною є версія, відповідно до якої організатори операції не збиралися нікого залишати в живих. Підтвердженням цьому є одна з фраз у перехоплених розмовах Леоніда Куряти (мовою оригіналу): "Если КОРД не успеет задержать бандитов, нас четверо, и у каждого оружие, расстреляем, а потом будем разбираться". Під словами "нас четверо" він мав на увазі себе, Мариновського, Меліхова і Михайла Радченка — співробітника Шевченківського управління поліції, який у ту ніч разом з ними перебував у Княжичах", - додав Олександр Орлов.

Окружний адміністративний суд Києва поновив на посаді колишнього начальника карного розшуку Головного управління Національної поліції в Києві Леоніда Куряту, звільненого через причетність до перестрілки в Княжичах Київської області.

Зараз ви читаєте новину «"Банду поліцейських кришувала СБУ" - батько загиблого в Княжичах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути