неділя, 30 травня 2021 09:41

Трагедія на полігоні: брила сміття поховала чотирьох людей
4

30 травня минає п'ять років від дня трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі на Львівщині. Тоді на полігоні твердих побутових відходів в селі Великі Грибовичі внаслідок масштабної пожежі стався зсув сміття. Рятувальники саме завершили гасити вогонь і збирали своє спорядження. Брила відходів об'ємом близько 100 тис. куб поховала трьох рятувальників та еколога. Тіло останнього не знайшли досі.

П’ять років тому   на Грибовицькому сміттєзвалищі на Львівщині  сталася трагедія - брила сміття поховала чотирьох людей
Фото: galnet.fm
П’ять років тому   на Грибовицькому сміттєзвалищі на Львівщині  сталася трагедія - брила сміття поховала чотирьох людей
П’ять років тому   на Грибовицькому сміттєзвалищі на Львівщині  сталася трагедія - брила сміття поховала чотирьох людей
Під час виконання службових обов'язків загинули троє рятувальників - Андрій Вненкевич, Юрій Рудий і Богдан Юнко. А також еколог Олександр Бутін. Напівсиротами залишилось 5 дітей

Тіло першого рятувальника - майора служби цивільного захисту 28-річного Юрія Рудого виявили о 15:36 30 травня, другого - капітана служби цивільного захисту 32-річного Андрія Винкевича - о 19:05, а о 21:15 виявили тіло пожежного - старшого сержанта служби цивільного захисту 27-річного Богдана Юнка. Четвертий – екологі ЛКП "Збиранка" 61-річний Олександр Бутін. Лише у 2017 році його офіційно визнали загиблим. На території сміттєзвалища є токсичні гудронні озера. Тіло еколога могло потрапити туди. А там його роз'їло, розповів Gazeta.ua громадський інспектор з охорони довколишнього середовища Державної екологічної інспекції у Львівській області Ігор Муравський.

"Грибовицьке сміттєзвалище – чи не найнебезпечніше в Європі. На ньому зберігається приблизно 11-12 млн тонн відходів, у тому числі 2 млн тонн гальваніки – це відходи військової промисловості. Крім того, на території сміттєзвалища є гудронні озера. А гудрони – це другий клас небезпеки після радіоактивних елементів", - розповів Муравський.

Зараз полігон не працює, триває перший етап його рекультивації. Туди завозять землю, розгортають, уположують схили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 3 роки після трагедії: як виглядає сьогодні Грибовицьке сміттєзвалище

Після трагедії правоохоронці відкрили кримінальну справу на посадовців львівського комунального підприємства "Збиранка" — директора Богдана Горбаля, його заступника Бориса Плашенка і начальника полігону Олександра Куприча. Їх підозрюють у неналежному використанні звалища. 23 жовтня торік ухвалою суду призначено судову експертизу з безпеки життєдіяльності та охорони праці, проведення якої доручено експертам Київського НДІСЕ. Експертиза триває.

За службову недбалість відкрили справу і проти екс-начальника міського управління ЖКГ Юрія Гольця. У грудні торік суд його виправдав. Проте прокуратура подала апеляцію. Розгляд її запланований на 8 червня цього року.

Щодо потерпілих - тодішній президент Петро Порошенко посмертно нагородив рятувальників орденами "За мужність" ІІІ ступеня. У вересні 2016-го міська рада Львова виділила сім'ям загиблих двокімнатні квартири. А от страховки пожежники не отримали. Оскільки тривають суди й експертизи.

Куди зараз вивозять сміття зі Львова – ніхто не каже. Приватні перевізники, які забезпечують чистоту в місті, мають укладені угоди з полігонами. Відомо, що вони вивозять сміття як в межах області, так і за межами. Обіцяний сміттєпереробний завод на Львівщині так і не збудували.

21 квітня 2017-го у Львові закінчилась "сміттєва блокада". З літа 2016-го року у місті через переповнене Грибовицьке сміттєзвалище не вивозили сміття. Тоді мер міста Андрій Садовий заявив про підписання меморандуму про припинення сміттєвої блокади Львова під гарантії уряду та голови ОДА.

Зараз ви читаєте новину «Трагедія на полігоні: брила сміття поховала чотирьох людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути