пʼятниця, 03 грудня 2021 12:28

Торговець кавою і родина з села: ЗМІ дізналися про затриманих ФСБ "шпигунів"-українців

Українськими "шпигунами" та "терористом" Федеральна служба безпеки Росії назвала 23-річного торговця кавою з Києва та родину із села Перепельники на Тернопільщині - син, батько та мати.

Про це повідомило російське видання "Медуза", яке зв'язалося з рідними затриманих.

Мати нібито "терориста" Олександра Цилика Мілана переглянула відео, оприлюднене ФСБ. Голос свого сина вона почула вперше з жовтня, коли той вирушив у ділову поїздку в Росію. За словами жінки, після перетину кордону РФ у жовтні син перестав виходити на зв'язок.

Автор: скриншот з відео "зізнання"
    На фото Олександр Цилик. Відучившись на спеціаліста з банківської справи, він почав працювати в кав'ярнях та барах. Наприклад, у київському "Фан-барі "Банка"   
  На фото Олександр Цилик. Відучившись на спеціаліста з банківської справи, він почав працювати в кав'ярнях та барах. Наприклад, у київському "Фан-барі "Банка"  

Киянка розповіла, що його поїздка пов'язана з чаєм та кавою, оскільки він на цьому заробляв, їздив на фестивалі, добре знається на зернах.

На оперативній зйомці ФСБ чоловік розповів, що справжньою метою його поїздки була не закупівля кави, а "організація теракту" за завданням Головного управління Міноборони. Він нібито мав підірвати на території Росії дві саморобні бомби.

Після зникнення Цилика його оголосили в розшук в Україні. Перші відомості про нього надійшли лише у листопаді, згадує мати затриманого. Додала, що телефонувала до посольства, ті робили запит в Росію. Там відповіли, що сина затримали. Однак ФСБ не доповіли про це консулу, хоча мали.

Батько та син Зіновій та Ігор Ковалі нібито приїхали в Росію, щоб "сфотографувати автомобільні мости, залізничні мости, теплоелектростанцію", стверджує ФСБ.

Автор: скриншот з відео "зізнання"
  Зиновій Коваль
Зиновій Коваль

На відео "агенти зізнаються", що мати також є "шпигуном". Судячи зі сторінки в заборонених в Україні "Однокласниках", щонайменше до 2017 року жінка викладала у сільській школі молодшим та середнім класам.

Вже за тиждень після "вербування" Службою безпеки України Ковалі поїхали в Росію, де їх затримали. В машині "агентів" ФСБ "знайшла" зброю. На опублікованому відео можна нарахувати вісім пістолетів, безліч обойм та карабін.

Автор: скриншот з відео "зізнання"
  Ігор Коваль
Ігор Коваль

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український політв'язень оголосив голодування у російській в'язниці

2 грудня ФСБ у Росії заявило про затримання трьох "українських агентів". Двоє нібито СБУ й один ГУР Міноборони.

Стверджувалося, що один із них планував підірвати в Росії дві бомби, ще двоє — батько із сином — нібито шпигували за стратегічними об'єктами. Їх обвинувачують у фото- й відеозніманні важливих підприємств життєзабезпечення.

СБУ назвала це фейком та елементом гібридної війни.

Зараз ви читаєте новину «Торговець кавою і родина з села: ЗМІ дізналися про затриманих ФСБ "шпигунів"-українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути