Ексклюзиви
четвер, 10 листопада 2016 18:47

Топ-8 способів шахраїв видурити в людей гроші

Шахраї використовують різні способи, аби украсти гроші. Часто жертва не усвідомлює, що її хочуть обдурити. Зловмисники входять у довіру до майбутніх жертв або залякують їх. Можуть підробити грошові купюри або скористатися гіпнозом. Щоб не стати жертвою правопорушників, потрібно бути уважним та нікому не довіряти, обов`язково перевіряти будь-яку інформацію, яку вони надають.

Gazeta.ua називає топ-8 найпоширеніших способів, як шахраї обдурюють людей, та дає юридичні поради, як повернути кошти, якщо ви постраждали.

 

1. Блокують сім-картки

Злодії блокують сім-картки, а потім їх відновлюють. Таким способом вони мають змогу дістатися банкомату без самої банківської карти та зняти гроші з рахунку потерпілих. Так у Запоріжжі обікрали рахунки хворого на рак 4-річного Дмитра Возниці. Гроші на лікування допомагали зібрати небайдужі жителі, але зловмисники зробили дублікат банківської картки Ірини і вкрали гроші. Шахраїв не знайшли.

Цю ситуацію коментує експерт Бюро громадських експертиз Громекс Олена Доброрез:

"Власник банківської картки, яку обікрали, має право на повернення грошових коштів, які були неправомірно привласнені зловмисниками. Але реально гроші можуть бути стягнуті зі злочинців тільки після винесення обвинуваченого вироку відносно зловмисників. Потерпілий повинен звернутися із цивільним позовом на стадії досудового слідтва. Скажу чесно, повернути гроші таким шляхом непросто. Навіть після винесення вироку і стягнення викраденої суми нема гарантій отримати гроші. Злочинець може не мати майна чи роботи. У деяких випадках банк може повернути гроші, якщо вони були викрадені через недосконалості у системі безпеки банку. Але у будь-якому випадку, це всього лише "добра воля" банку, який дорожить своєю репутацією", - говорить юрист.

2. Гіпноз

Гроші часто відбирають під дією гіпнозу. Так сталося із 72-річним жителем міста Сокаль на Львівщині. Чоловік отримав пенсію і зайшов у магазин. Там сказали, що купюра, якою він мав розплатитися, підроблена. Поліцейські встановили, що гроші пенсіонеру поміняла шахрайка. Можливо вона володіє гіпнозом, адже чоловік не пригадує, як це сталося. У банку запевняють, що видати фальшивки вони не могли, бо гроші проходять через спеціальний апарат.

3. Фальшиві гроші

Зловмисники уміють підробляти гроші. У Дніпрі в жовтні затримали подружжя, яке протягом 5 місяців друкували купюри номіналом 500 гривень. Їх збували у кількох областях на ринках, у великих торгових центрах та кіосках. Під час обшуку поліцейські вилучили 7,5 тис. грн з ознаками підробки, техніку, банківські картки, а також кошти і майно, придбане за підроблені кошти. Фальшивомонетникам загрожує до 7 років ув'язнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Валютників катували посеред траси

4. Підроблені ліки

Шахраї пропонують купити ліки за високими цінами. Переконують, що вони обов`яково допоможуть одужати. Натомість ошукані люди отримують підробки, БАДи чи звичайні вітаміни. Ні користі, ні шкоди від цього хворі не отримують. Так 75-річна жителька міста Бердянська Запорізької області за тиждень переслала 98 000 грн у Швейцарію. Жінка 10 років купувала ліки в одній із закордонних фірм. Їй подзвонив невідомий та сказав, що вона може отримати компенсацію, якщо ліки не приносять їй користь. Для цього вона мусила вислати їм гроші за "прикордонний збір". До поліції звернулися родичі пенсіонерки.

5. Обіцяють подарунки

Правопорушники обіцяють подарунки, якщо їх "фірмі" виплатити певний відсоток від вартості "презенту". Так в Ізмаїлі Одеської області у пенсіонерки відібрали 27 тис. грн. Їй пообіцяли пральну машину у подарунок, якщо вона покаже, скільки грошей у неї є "на руках" у даний момент. Потерпіла сказала, що в неї вдома є 27 тис. грн. Удвох із шахраєм вони приїхали до неї додому. Чоловік підмінив їй конверти і замість грошей поклав туди газетні вирізки.

 

6. Шахрайство по SMS

На телефони зловмисники розсилають SMS, нібито про виграш автомобіля. Таким чином ошукали 32-річну жительку Шумського району Тернопільщини. Вона вислала шахраям 34 тис. грн "податку". Чекала, коли їй вручать обіцяний подарунок. Проте телефони "компанії" були заблоковані. За допомогою жінка звернулася до правоохоронців.

"Номер телефона зловмисника обов`язково потрібно зберегти та надати його поліції. По номеру можна встановити особу того, хто дзвонив у тому випадку, якщо абонент підключений на контрактній основі. Також за номером телефону можна знайти місцерозташування злочинця. Також поліції можна надати запис розмови із правопорушником. Її використають як доказ при розслідуванні", - каже Олена Доброрез.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Школу пограбували через вікно другого поверху

7. Прокляття

Аферисти повідомляють людині, що на її родича чи близьку людину наслали "порчу". Говорять, що її потрібно негайно зняти, бо людина може померти. Стривожена жертва готова віддати будь-які кошти, щоб відвернути біду, як це зробила 15-річна дівчина із Хмельниччини. Їй повідомили, що її мати може померти. Сказали винести із дому гроші та прикраси, що потерпіла і зробила. Правоохоронці встановлюють особи шахраїв.

 

8. Порятунок від в`язниці

У поліції цей спосіб називають найпоширенішим. Жертвам телефонують незнайомці та говорять, що їхній родич може потрапити за грати, якщо не сплатити гроші за порятунок від "кримінальної відповідальності". Торік 78-річна жителька Ужгорода віддала шахраям 2 тис. дол. Їй подзвонив невідомий, представився працівником поліції. Сказав, що її сина затримали, а за порятунок від тюрми треба терміново заплатити. Жінка віддала гроші.

Зараз ви читаєте новину «Топ-8 способів шахраїв видурити в людей гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути