Ексклюзиви
вівторок, 11 липня 2017 07:08

Сталася перестрілка між оточенням закарпатського нардепа та бійцями "Правого сектору"
7

Інфографіка: рік потому
Фото: depo.ua

У місті Мукачево Закарпатської області на території оздоровчого комплексу "Антарес" пролунали постріли. Збройна сутичка виникла між оточенням народного депутата Михайла Ланя та представниками "Правого сектора" 11 липня 2015 року о 13:20. Прибули правоохоронці та працівники Служби безпеки. Після цього бійці "ПС" застосували димову гранату і вирвались за місто. На трасі Київ-Чоп їх зупинив блокпост міліції. Застосували автомати, кулемет та гранатомети. Три машини міліції були знищені, поранено чотирьох цивільних і трьох працівників міліції. АЗС, біля якої стався бій, також зайнялась. З "ПС" убито двох бійців, поранено — четверо. Забравши вбитих і поранених, підрозділ "ПС" з боєм вирвався з оточення міліції та відійшов у гори до села Лавки. Там зайняли оборону.

Перемовником з ними визвався бути нардеп Віктор Балога, який, відомо, фінансував закарпатський "Правий сектор".

Президент Петро Порошенко доручає правоохоронцям "роззброїти і затримати злочинців".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Четверо бійців після стрілянини в Мукачевому загинули на Донбасі

Генпрокуратура кваліфікувала цей епізод як створення злочинної організації та теракт. СБУ та МВС готували штурм позицій бійців у лісі. Самі бійці заявили, що складуть зброю лише за умови, що їх про це попросить провідник "Правого сектору" Дмитро Ярош. Ярош прилетів у Закарпаття разом з керівником ДУК Андрієм Стемпіцьким та керівником політичної партії Андрієм Тарасенком. Через це запланований раніше штурм відклали. Близько 18.00 18.05. у Мукачівській міській лікарні помирає один із поранених цивільних.

Увечері 11 липня в Києві на мітинг "Правого сектора" збираються близько 300 людей. Чекають Дмитра Яроша. Вимагають зняття депутатської недоторканності з Ланя. Пікети органів влади, облдежадміністрацій відбуваються в 10 обласних центрах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Події в Мукачевому спровокували міліція і СБУ - ТСК

В ніч на 13 липня затримали двох поранених бійців "Правого сектору", обидва уродженці Закарпаття, 1990 та 1998 року народження, яких доправили до лікарні. 13 липня, СБУ затримано ще двох бійців, які за словами командира добровільно здалися для того, щоб надати інформацію про конфлікт. Їх доправили спецрейсом до Києва для подальшого розслідування. Решта бійців сховалися у горах, їх так і не знайшли.

Загалом в результаті перестрілки 11 липня загинули 3 людей, до 14 були поранені. Правоохоронці порушили 7 кримінальних справ .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прикордонники не випустили депутата Ланя з України

Генпрокуратура висунула обвинувачення чьотирьом бійців ДУК "Правий сектор", які були учасниками стрілянини. Бійців Володимира Бурчу, Сергія Деяка, Романа Мунчака та Родіона Горбенко звинувачували у бандитизмі, погрозах вбивства та блокуванні шляхів в епізоді АЗС.
Мукачівський міськрайонний суд зняв з них обвинувачення 26 червня 2017 року.

"На цей момент бійці ПС вже відбули ув'язнення, яке зараховується як 3 роки і 8 місяців, згідно із т.з. Законом Савченко, коли 1 день в ІТТ зараховується за 2 дні в'язниці", – заявив суддя.

Зараз ви читаєте новину «Сталася перестрілка між оточенням закарпатського нардепа та бійцями "Правого сектору"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути