середа, 07 червня 2023 10:54

Спецтема: Війна Росії проти України

"Спакували" зрадника, який шпигував за бойовою авіацією ЗСУ

"Спакували" зрадника, який шпигував за бойовою авіацією ЗСУ
СБУ затримала російського агента, який шпигував за бойовою авіацією ЗСУ на Дніпропетровщині. Фото: ssu.gov.ua

Контррозвідка Служби безпеки України викрила на Дніпропетровщині ще одного агента ФСБ, який шпигував за бойовою авіацією Збройних сил України.

Зловмисник збирав для російських окупантів розвіддані про види та кількість літаків бойової авіації ЗСУ, а також місця їхнього базування та напрямки вильотів, повідомила 7 червня пресслужба СБУ. Йому загрожує довічне ув'язнення.

"Також зрадник передавав загарбникам локації військкоматів і намагався виявити залізничні лінії, що задіяні для постачання боєприпасів на фронт. За кожне виконане завдання російський агент отримував від свого куратора з ФСБ до 4 тис. грн. Для конспірації гроші зраднику переказували за допомогою криптовалютного електронного гаманця. Розвідувальна інформація потрібна була агресору для підготовки серії повітряних ударів по території регіону, насамперед для ураження стратегічно важливих об'єктів", ‒ ідеться у повідомленні.

Фігурантом виявився місцевий житель, якого у липні 2022 року завербував кадровий співробітник ФСБ. СБУ викрила та затримала зловмисника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Двоє українських військових та лікарка шпигували для РФ

У поле зору російської спецслужби чоловік потрапив через один із російських Telegram-ботів, де він періодично викладав фото позицій українських військ.

Надалі зв'язок з агресором підтримував через месенджер. Для виконання розвідзавдань виїжджав на місцевість, де приховано спостерігав за об'єктами, а також розпитував потрібну йому інформацію у людей.

При обшуках за місцем проживання фігуранта виявлено мобільний телефон і планшет, які він використовував для комунікації з ворогом.

Затриманому повідомили про підозру в державній зраді. Наразі він під вартою.

Служба безпеки зібрала докази на ворожу пособницю, яка налагодила канал фінансування бойовиків так званої ДНР. Одеситка, яка організувала збір грошей для російських окупантів отримала понад 11 років тюрми. Торік у грудні контррозвідники затримали зрадницю під час контрдиверсійних заходів на Одещині.

Зараз ви читаєте новину «"Спакували" зрадника, який шпигував за бойовою авіацією ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути