пʼятниця, 27 жовтня 2023 08:32

Спецтема: Війна Росії проти України

Що відбувається на фронті: аналітики показали нові карти бойових дій
6

Українські війська продовжують контрнаступальні дії на деяких ділянках фронту.

Зокрема, ЗСУ мають успіхи у Запорізькій області та відбивають російські атаки в районах Бахмута й Авдіївки. Українські війська дещо просунулись на лівому березі Дніпра у Херсонській області. Про це свідчать нові карти бойових дій, опубліковані Інститутом вивчення війни (ISW).

Ситуація в Харківській та Луганській областях

Геолокаційні кадри, опубліковані 26 жовтня, показують, що російські війська нібито незначно просувалися на південний захід від Лиману Першого.

Водночас, за даним українського Генштабу, ЗС відбили російські штурми поблизу Синьківки, Петропавлівки , Іванівки, Надії та Макіївки.

Автор: understandingwar.org
  Ситуація у Харківській та Луганській областях
Ситуація у Харківській та Луганській областях

Речник командування Сухопутних військ України підполковник Володимир Фітьо 26 жовтня заявив, що чисельність російського угруповання сил на Куп'янському та Лиманському напрямках залишається незмінною - приблизно 100 тисяч осіб. Росія направила у цей район додаткові резерви.

Російське міноборони стверджувало, що частини Західного угруповання військ РФ нібито відбили шість українських штурмів біля Синьківки та Сергіївки. Один з російських "воєнкорів" заявив, що українські війська проводять контратаки на захід від Сватового, щоб стабілізувати лінію фронту в цьому районі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генштаб повідомив останні новини з передової

Бойові дії у Донецькій області

За даними російських джерел, українські сили проводили наступальні операції поблизу Бахмута. Геолокаційні кадри, опубліковані 26 жовтня, показують, що російські війська нібито просунулися на південь від Озарянівки. А російський "воєнкор" стверджував, що війська РФ атакували та нібито зайняли висоту на північний схід від Хромового.

Автор: understandingwar.org
  Бойові дії у Донецькій області
Бойові дії у Донецькій області

Водночас Генштаб ЗСУ повідомив, що російські війська безуспішно атакували поблизу Богданівки, Хромового, Іванівського та Андріївки.

Російські джерела повідомили, що війська РФ продовжують обороняти свої позиції біля залізниці на схід від Кліщіївки та Андріївки, а також тривають важкі бої біля траси E40 (Слов'янськ-Бахмут).

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій під Бахмутом
Карта бойових дій під Бахмутом

Російські війська проводили наступальні операції поблизу Авдіївки, але не досягли жодних підтверджених успіхів 26 жовтня.

Український офіцер запасу заявив, що російські війська поступово просуваються до Степового, незважаючи на значні втрати. Український військовий оглядач заявив, що війська РФ нібито захопили територію шириною в один кілометр уздовж залізниці.

Автор: understandingwar.org
  Ситуація під Авдіївкою
Ситуація під Авдіївкою

За даними українського Генштабу, російські війська безуспішно атакували поблизу Степового, Авдіївки, Тоненького та Сіверного. Речник Таврійського угруповання військ ЗСУ полковник Олександр Штупун заявив, що війська РФ з інших напрямків замінюють батальйони, які зазнали втрат в районі Авдіївки, а загони полонених "Шторм-Z" відмовляються вести бойові дії.

Один з російських "воєкнорів" заявив, що війська РФ нібито контролюють 90% українських наземних ліній зв'язку (GLOC) в районі Авдіївки, але ISW не знайшов жодних підтверджень цьому.

Одне з російських джерел стверджувало, що 26 жовтня українські сили здійснили контратаку поблизу Авдіївки в напрямку Спартака. Геолокаційні кадри, показують, що російські війська нібито просунулися на південний схід від Новомихайлівки.

Український Генштаб повідомив, що російські війська безуспішно атакували поблизу Мар'їнки, Новомихайлівки та Водяного.

Бойові дії на півдні України

Українські сили 26 жовтня не здійснювали жодних підтверджених або заявлених наземних ударів на межі Донецької та Запорізької областей.

У Генштабі ЗСУ повідомили, що українські сили відбили російські атаки поблизу Новоукраїнки та Старомайорського та що російські сили перегруповуються на Шахтарському напрямку.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Запорізькій області
Карта бойових дій у Запорізькій області

За даними українських джерел, 24 жовтня російські війська зазнали великих втрат і відступили після атаки біля Володиного.

У російському батальйоні "Восток", що діє на південний схід від Великої Новосілки стверджували, що негода заважає наземним операціям у цьому районі. Там також заявили, що російські сухопутні війська борються з нашестям гризунів у житлових приміщеннях солдат.

Російські "воєнкори" стверджували, що українські війська нібито уповільнили темп своїх наступальних дій у західній частині Запорізькій області через погану погоду. Заявляють, що ні українська, ні російська артилерія не ведуть активного вогню через погану видимість.

Автор: understandingwar.org
  Бойові дії на Херсонщині
Бойові дії на Херсонщині

"Українські сили незначно просунулися після відновлення більш масштабних, ніж зазвичай, операцій на східному (лівому) березі Херсонської області 25 жовтня. Геолокаційні кадри, показують, що ЗСУ просунулися на північ від Підстепного", - йдеться у повідомленні.

Російські "воєнкори" продовжують стверджувати, що українські сили утримують позиції в Кринках і що українські війська продовжують перекидати невеликі групи підкріплення в цей район.

Активізація російських військ у районах Авдіївки, Купʼянська та Лимана не була несподіванкою для США. Там спостерігали за зосередженням російських військ у регіоні. Про це заявив координатор із питань стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі.

За його словами, ймовірно, росіяни продовжать штурми в районі Авдіївки. Кірбі не виключає, що окупанти можуть навіть досягти "певних тактичних успіхів" протягом найближчих місяців.

Зараз ви читаєте новину «Що відбувається на фронті: аналітики показали нові карти бойових дій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути