понеділок, 09 серпня 2021 06:37

Скандального суддю затримали з банкою грошей
6

П'ять років тому 9 серпня у Києві вперше затримали скандального суддю Дніпровського райсуду тоді 49-річного Миколу Чауса. Він попався на хабарі у $150 тис. (понад 3,7 млн грн за курсом НБУ станом на момент вчинення злочину, - Gazeta.ua).

До того детективи Національного антикорупційного бюро стежили за суддею пів року. Момент передачі хабара посередником задокументували. За ці гроші суддя ухвалив рішення на користь підприємиці-пенсіонерки, яку взяли на торгівлі нарковмісними ліками - звільнив її від покарання з іспитовим терміном в рік. Сам поїхав додому, розпихав гроші по скляних банках. На закопуванні однієї з них на дачній ділянці Чауса й затримали. Фото цієї банки стало мемом й принесло Чаусу всенародну славу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАБУ показало відео, на якому Чаус обговорює хабар

"На місці передачі хабаря вилучено речовий доказ – ось саме так деякі служителі Феміди зберігають корупційні статки", - казав тоді керівник спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

"З-під суду - в сад! Саме таким гаслом можна виманити прихильників добровольчих батальйонів з-під районних судів у пошуках трилітрових банок" - писала в мережі речниця генпрокурора Лариса Сарган.

"Ось так на городі закопує гроші "суддя" Чаус. Національний банк України програє боротьбу за гроші коррупціонерів, вони їх тримають у власних банках! Оскільки банка не закатана, то явно поточний рахунок. Цікаво, є у нього професійний "закопувач-розкопувач", чи сам лопатою працює" - писав заступник міністра з економічного розвитку Максим Нефьодов.

Захист Чауса пізніше стверджував, що суддя став жертвою провокації, а жінка, що проходила у справі про торгівлю наркотиками, - родичка людини, яка після інциденту з банками отримала високу посаду в НАБУ.

9 серпня 2016-го  у Києві вперше затримали скандального суддю Дніпровського райсуду тоді 49-річного Миколу Чауса.  Він попався на хабарі у 0  тис.
Фото: unian.ua
Суддя склав хабар у банки. Одну з них закопав на дачній ділянці. Фото цієї банки стало мемом й принесло Чаусу всенародну славу
Суддя склав хабар у банки. Одну з них закопав на дачній ділянці. Фото цієї банки стало мемом й принесло Чаусу всенародну славу
Суддя склав хабар у банки. Одну з них закопав на дачній ділянці. Фото цієї банки стало мемом й принесло Чаусу всенародну славу
Суддя склав хабар у банки. Одну з них закопав на дачній ділянці. Фото цієї банки стало мемом й принесло Чаусу всенародну славу

Після допиту Чауса відпустили: він мав суддівський імунітет, зняти який могла лише Верховна рада України. Але був серпень, депутати були на канікулах. Парламент зняв з Чауса суддівський імунітет лише 6 вересня 2016 року. Але було пізно: наступного дня після інциденту з банками Чаус пішов у відпустку, а потім просто зник. Його оголосили спочатку в національний, а потім в міжнародний розшук, і в листопаді 2017 врешті звільнили з посади судді за ухилення від правосуддя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справою Чауса влада відволікає увагу від "вагнергейту" - Павленко

"Суддя Автомайдану"

Вперше про суддю Дніпровського районного суду міста Києва Чауса громадськість почула, наприкінці 2013 року – у розпал Євромайдану. Він був одним із тих, хто штрафував "Автомайданців" за вигадані порушення і відбирав у них права.

Суддя-рекордсмен

За 2015 рік Микола Чаус встиг розглянути 122 кримінальні справи - пізніше в Дніпровському райсуді Києва це назвуть внутрішнім рекордом.

Дивні рішення

За часів президентства Петра Порошенка Чауса часто називали суддею "ручним, кишеньковим суддею" тодішньої влади. 26 грудня 2015-го до Чауса на обрання запобіжного заходу просто після операції на серці привезли Геннадія Корбана - впливового бізнесмена, близького соратника Ігора Коломойського. У той час Корбан гартував свою політичну кар'єру в жорсткому протистоянні з адміністрацією президента Порошенка. Засідання тривало з перервами понад добу: захисники політика жбурляли в суддю пляшки з водою, адвокати тягнули час, самого Корбана кілька разів приводили до тями лікарі. Втім, вердикт Миколи Чауса був суворий: він запроторив підозрюваного за ґрати на два місяці, а пізніше подовжив арешт. Засідання Дніпровського суду назвали кричущим порушенням прав людини і в Спеціальні місії ООН, і в Європейському суді.

У квітні 2016 року Чаус ухвалив ще одне гучне рішення з політичним відтінком. Він скасував рішення про оголошення у розшук одного з найближчих колег президента-втікача Віктора Януковича Юрія Іванющенка, якого українські ЗМІ часто називали "Юрою Єнакіївським".

Два викрадення і друге затримання найвідомішого судді України

За пів року після оголошення в розшук Інтерполом Микола Чаус прийшов до адміністрації президента Молдови Ігора Додона і попросив про політичний притулок. Пізніше він та його дружина назвуть втечу до Кишинева викраденням. Втім, адвокат Андрій Смирнов, який за версією НАБУ теж був причетний до спецоперації, стверджує: з України суддя поїхав добровільно, побоюючись покарання за хабар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зеленський готує інформаційну бомбу" – політолог про справу Чауса

У Молдові Микола Чаус уник покарання за незаконний перетин кордону, хоча і просидів два тижні у в'язниці. Але і в політичному притулку йому відмовили - оскарження цього рішення розтягнулось на роки. Весь це час екссуддя, вільно пересувався Кишиневом, до нього переїхала дружина і, за її словами, навіть знайшла роботу.

"Прийшов голодний, брудний, в самих шортах"

У квітні цього року стало відомо, що Чауса викрали невідомі й вивезли на авто з українськими дипломатичними номерами. Знайшовся він 30 липня - голодний і брудний, в одних чорних шортах й з натільним хрестом на шиї, прийшов до старости села Мазурівка у Вінницькій області, неподалік від кордону з Молдовою. Звідти його до Києва забрали слідчі СБУ. Детективи НАБУ намагалися наздогнати мікроавтобус, у якому перевозили колишнього суддю. Закінчилося переслідування у центрі Києва: автобус з Чаусом заїхав на територію центрального офісу спецслужби, а детективів НАБУ не пустив за ним охоронець.

Автор: Цензор.Нет
  Знайшовся Чаус у Вінницькій області.   Голодний і брудний, в одних чорних шортах й з натільним хрестом на шиї  прийшов до старости села Мазурівка
Знайшовся Чаус у Вінницькій області. Голодний і брудний, в одних чорних шортах й з натільним хрестом на шиї прийшов до старости села Мазурівка

Затримали екссуддю детективи НАБУ в лікарні "Феофанія" у вівторок ввечері, 3 серпня. Наступного дня суд відправив його під цілодобовий домашній арешт. Нині він - одночасно підозрюваний у справі про хабарництво у великих розмірах та потерпілий у справі про своє викрадення.

Слідство у справі про хабар - завершене.

Солом'янський райсуд Києва заарештував квартиру й автомобіль судді Дніпровського райсуду Миколи Чауса 25 серпня 2016-го. Детективи НАБУ просили арештувати земельну ділянку та ще одну машину, якою користується суддя. Однак арешт із забороною відчуження суд наклав на автомобіль і квартиру.

Зараз ви читаєте новину «Скандального суддю затримали з банкою грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути