Ексклюзиви
четвер, 30 березня 2023 12:35

Ситуація в Києво-Печерській лаврі: московські попи не пускають в заповідник міністерську комісію
Оновлено
10

Так звана УПЦ МП 29 березня так і не вибралась із Києво-Печерської лаври. Хоча саме напередодні закінчився термін дії договору оренди храмів.

Вранці четверга, 30 березня, священники РПЦ в Україні продовжили служіння в лаврі, передає з місця події кореспондент Gazeta.ua.

Прибічники МП зібралися в Києво-Печерській лаврі, щоб не пустити на території міністерську комісію
Фото: Лілія Мицко
Прибічники МП зібралися в Києво-Печерській лаврі, щоб не пустити на території міністерську комісію
Прибічники МП зібралися в Києво-Печерській лаврі, щоб не пустити на території міністерську комісію
Прибічники МП зібралися в Києво-Печерській лаврі, щоб не пустити на території міністерську комісію
Прибічники МП зібралися в Києво-Печерській лаврі, щоб не пустити на території міністерську комісію

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський висловився про виселення московської церкви з лаври

Вранці до Києво-Печерської лаври прибула комісія з Міністерства культури, яка має оглянути й офіційно прийняти майно лаври. Однак, прибічники МП зібралися біля входу, намагаючись не пропустити членів комісії.

"Ми зайшли на територію, оглянули будівлю зовні, а в середині вона зачинена. Ніхто не знає, де ключ. Складемо акт, що сьогодні ми не змогли потрапити, послухаємо пісні, може ще станцюють люди. Це ж нормально", – розповів член комісії Олександр Овчар.

За словами учасниці комісії Мар'яни Томин, будівля зачинена зсередини.

"Ми прийшли з комісією і мали зайти до 111 корпусу й розпочати перевірку. Люди моляться, співають. З невідомих нам причин корпус закритий. Ми зафіксуємо усі ці речі й будемо продовжувати нашу діяльність", – сказала представниця комісії.

За її словами, працювати комісія планує впродовж трьох місяців, тому там не втрачають надії, все ж, потрапити до будівель монастиря.

Пізніше до своїх прибічників вийшов митрополит РПЦ в Україні Павло Лебідь. Він сказав їм, що ніхто не має права зайти в лавру, закликав молитися й не вестися на провокації. Вкотре запевнив, що "ніхто звідси не піде".
Схоже, Павла не почули його ж священники, один з яких пригрозив "побити палицею" журналістів.

Оновлено на 11:30

Митрополит РПЦ Павло пізніше сам накинувся на журналістку українського телеканалу. Він штовхнув жінку, сказав, що "не запрошував її сюди", Лавра – "не державна установа".

Він не на жарт розійшовся, погрожує журналістам побиттям палицею. А коли його запитали, чому погрожує, відповів, що "це не я погрожую, це ти погрожуєш". Журналіст запитав, кого Павло збирається побити. Той відповів: "Тебе".

Прийшовши до вірян, митрополит заявив, що навколо "дуже багато біснуватих", але, мовляв, нічого страшного.

Тим часом представники РПЦ продовжують вивозити майно із території Лаври. Представники заповідника перевіряють автівки, слідкують, щоб не вивозили старовинні речі, які внесені до музейного фонду.

Оновлено на 12:35

Журналісти телеканалів Суспільного та Еспресо пишуть заяви до поліції через перешкоджання журналістській діяльності. Так, кореспондентку Еспресо митрополит Павло штовхав і не дозволяв знімати. А знімальній групі Суспільного прибічники московської церкви пошкодили камеру.

29 березня РПЦ мала покинути усі приміщення, які орендує в Києво-Печерській лаврі. Ще 10 березня Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" направив чоловічому монастирю РПЦ в Україні попередження про розірвання договорів оренди.

На території Лаври у середу зібрались прихильники російської церкви нібито на молитву.

Зараз ви читаєте новину «Ситуація в Києво-Печерській лаврі: московські попи не пускають в заповідник міністерську комісію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути