середа, 29 березня 2023 10:17

Російську церкву виселяють з Києво-Печерської лаври: РПЦ зібрала прихильників на території заповідника (трансляція)
Оновлено
22

Сьогодні, 29 березня, так звана УПЦ московського патріархату має покинути усі приміщення, які орендує в Києво-Печерській лаврі.

Ще 10 березня Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" направив чоловічому монастирю РПЦ в Україні попередження про розірвання договорів оренди. На території Лаври вранці у середу почали збиратись прихильники російської церкви нібито "на молитву", передає Gazeta.ua.

На території Лаври зібралися прихильники РПЦ
Фото: t.me/c/1210003725
На території Лаври зібралися прихильники РПЦ
На території Лаври зібралися прихильники РПЦ
На території Лаври зібралися прихильники РПЦ
На території Лаври зібралися прихильники РПЦ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Останній храм УПЦ МП на Івано-Франківщині перейшов до ПЦУ: без сутичок не обійшлося

Серед тих, хто прийшов на "молитву", помітили боксера Олександра Усика. Він не став спілкуватися із журналістами. Сказав лише, що "прийшов молитися, а не коментувати".

Поки що, порушень громадського порядку у Лаврі не фіксують. На місці працюють співробітники поліції.

"Ми не робимо жодних припущень, тому що поки конфліктних ситуацій у нас там не виникало. Як і в інші дні під час інвентаризації, ми перебуватимемо на місці й забезпечуватимемо охорону публічного порядку", – заявила напередодні речниця поліції Києва Юлія Гірдвіліс.

Загалом тут поки все спокійно, прийшли сотні людей, вони спілкуються між собою, повідомляє кореспондент Gazeta.ua з місця події. Прихильники московського патріархату скаржаться, що виселення монахів нібито незаконне. Стверджують, що так звана УПЦ – "єдина церква, де є Христос", категорично не хочуть, щоб у Лаврі служили священники ПЦУ. Кажуть, що не має бути поділу церков, а "Бог важливіший ніж Україна чи війна".

Оновлено на 12:02

Митрополит Климент сказав, що РПЦ не збирається покидати Лавру, мовляв, вона тут назавжди. За його словами, "немає жодної юридичної підстави залишати монастир та ці споруди".

"Жодного документа, який зобов′язує нас залишти монастир, не існує", – сказав Климент.

Про те, що московський патріархат чекати рішення суду, заявив також митрополит Павло Лебідь.

Попри припинення договору оренди, монахи РПЦ в Україні не залишать територію Києво-Печерської лаври. Вони це не зможуть цього зробити з будь-якої причини. Про це заявив представник Московського патріархату в Україні, митрополит Павло Лебідь.

Водночас у мінкульті заявили, що представники Російської православної церкви в Україні почали процес виїзду з Києво-Печерської Лаври. Вивозять бойлери, столи, стільці.

Зараз ви читаєте новину «Російську церкву виселяють з Києво-Печерської лаври: РПЦ зібрала прихильників на території заповідника (трансляція)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути