вівторок, 28 травня 2013 06:37

Сім років за два людських життя дали донецькому водієві "на танку"
8

Фото: Фото: Тетяна Заровна

За смертельний наїзд на двох людей 27 травня в Донецьку засудили директора комбікормового заводу Артема Миргородського. Він покараний 7 роками колонії.

15 листопада 2011 року директор поспішав на тренування в спортивний клуб. На вулиці Куйбишева, керуючи "Toyota Sequoia", перетнув зустрічну смугу, увірвався на зупинку, де було багато людей, і далі помчав по газонах. Здоровенний джип-вантажівка, за словами очевидців, як танк, змітав усе на своєму шляху — дерева і людей. Загальмував після зіткнення з високим бетонним бордюром. 57-річний коваль Сулхан Мамісашвілі і 37-річна вчителька фізкультури Ганна Агєєва загинули моментально через численні переломи і розриви внутрішніх органів.

Суддя Куйбишевського райсуду Донецька Віктор Гаврилов задовольнив позови потерпілих про стягнення шкоди: на користь Олени Гармаш (мами Анни) — 18 тисяч на похорон і сто тисяч моральної шкоди, на користь дітей Мамісашвілі — 10 тисяч гривень (з урахуванням суми збитку, яка була виплачена раніше).

Мама Ганни Агєєвої - Олена Олексіївна Гармаш впевнена, що тільки завдяки активному висвітленню в ЗМІ Артем Миргородський отримав покарання, адже відразу після скоєння ДТП його відпустили.

А прокурор Тетяна Ніконова наполягає, що достатнім покаранням для підсудного було б 2 роки позбавлення волі і заборона на три роки керувати машиною.

- Три експертизи дійшли висновку, що на момент аварії обвинувачений перебував у стані непідсудності, - заявила держобвинувач, яка представляла позицію обласної прокуратури. - Він був тверезим. Істотного порушення правил не допустив. Потерпілим добровільно відшкодував 135 тисяч гривень матеріальної та моральної шкоди. І більшість потерпілих не наполягала на більш суворому покаранні.

Родичі другого загиблого і колишній чоловік Анни Агєєвої (який навіть не був на похороні) отримали матеріальну допомогу від підсудного і на засіданнях не з'являлися.

- Я просила мільйон гривень в якості часткової компенсації тільки тому, що стільки коштує ця машина, яка Ганнусю вбила. А мені за великим рахунком все одно, як вирішить суд - сто тисяч або мільйон. Ці гроші собі не візьму, збагачуватися не збираюся. Компенсацію віддам діткам, які хворіють, - прокоментувала Олена Гармаш, яка втратила єдину дочку.

У цілому потерпіла вироком задоволена. Але вважає, що позбавити права керування автомобілем цього водія необхідно не на 3 роки, а на все життя.

Тактика захисту підсудного зводилася до того, що він страждає на захворювання, в силу якого іноді втрачає свідомість, і відповідати за тяжкі наслідки таких непритомностей не може. Підсудний розповів суду, що у нього іноді болить голова, і він вживає цитрамон.

Артем Миргородський протягом судового процесу був пригнічений.

Його ж адвокати вели себе цинічно, знущально стосовно матері вчительки, яка відмовилася прийняти "відкупні" і наполягала на суворому покаранні.

- Адвокат Тихонов сказав, що мене саму потрібно посадити, тому що увесь час вимагала експертиз. Казав, що це мені треба провести психіатричну експертизу, - скаржиться потерпіла.

Суд врахував, що підсудний розкаявся, відмінно характеризується, має маленьких дітей. Але версія про загадкову хворобу і непритомності, які не можна передбачити, у вироку поставлена ??під сумнів. Там наведено показання лікаря, який спростував можливість раптової втрати свідомості через вегето-судинну дистонію та остеоартроз.

Обвинувачений перебуває під вартою з 19 листопада 2011 року. Сторони поки не заявили про намір оскаржити вирок.

Зараз ви читаєте новину «Сім років за два людських життя дали донецькому водієві "на танку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути