пʼятниця, 08 червня 2012 09:05

Селянин з сирійської провінції Хама розповів про звірства солдатів Асада

Селянин з сирійської провінції Хама розповів про звірства солдатів Асада
Сторонники Асада вбивали жінок і дітей. Фото: colonelcassad.livejournal.com

Житель села Аль-Кубейр у провінції Хама в Сирії, де, за деякими даними, сталося нове масове вбивство мирних жителів, стверджує, що за бійнею стоять урядові війська і прихильники президента Башара аль-Асада, передає BBC Russian.

За словами чоловіка, після відходу з села урядових військ він нарахував близько 40 трупів, більшість з них - жінки і діти, зокрема тримісячна дитина. Всіх їх зарізано. Серед жертв він називає і чотирьох членів своєї сім'ї.

Свідок стверджує, що більшість нападників - із сусідніх сіл, відомих своєю підтримкою уряду. Чоловік повідомив, що десять разів запрошував спостерігачів ООН приїхати в село і побачити на власні очі, що сталося. Але йому відповіли, що це можливо зробити лише з дозволу уряду. Підтвердити слова чоловіка поки що неможливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 сирійців загинули внаслідок потужного вибуху у місті Хама

Тимчасом прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон різко засудив вбивства в двох селах, назвавши їх огидними і жорстокими. За його словами, це ще одне свідчення того, що режим Башара Асада абсолютно не легітимний і не може більше існувати. Прем'єр закликав міжнародне співтовариство перейти від слів до справи.

Проте в Дамаску наполягають на тому, що жертвами трагедії в селах Аль-Кубейр і Маарзаф стали не 87 осіб, як стверджує опозиція, а дев'ять. Причому вбиті вони були бойовиками, після чого місцеві жителі покликали на допомогу урядові війська. В результаті, як стверджує сирійська влада, бандитів було ліквідовано, пише Newsru.ua.

У Дамаску підкреслюють, що масове вбивство в двох селах під Хамою скоєно з метою чинення тиску на сирійську владу напередодні засідання Ради безпеки ООН щодо криги в Сирії.

Конфлікт у Сирії, схоже, починає набувати очевидного міжрелігійного характеру і виходить з-під контролю Дамаска.

Зазначимо, це вже друге повідомлення про масове вбивство мирних жителів у Сирії за останній час. Два тижні тому аналогічне звістка надійшла із селища Хула в провінції Хомс. Напад на цей населений пункт стався 25-26 травня. За даними міжнародних спостерігачів, його жертвами стали понад 100 осіб, серед них жінки і діти. Як і в останньому випадку, опозиція і влада країни поклали відповідальність за трагічні події одна на одну.

З квітня в Сирії, де вже більше року йде громадянська війна, відповідно до плану спецпосланця Ліги арабських держав і ООН Кофі Аннана, оголошено перемир'я, за дотриманням якого покликані стежити спостерігачі ООН. Проте сторони конфлікту регулярно повідомляють про нові збройні інциденти і жертви.

За даними сирійської влади, "озброєні терористичні угруповання" вчинили за цей час понад 5000 порушень умов плану Аннана. У свою чергу, озброєна опозиція заявляє, що вона дотримується перемир'я і покладає відповідальність за тривання насильства в країні на урядові сили.

Зараз ви читаєте новину «Селянин з сирійської провінції Хама розповів про звірства солдатів Асада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути