Ексклюзиви
субота, 21 квітня 2018 17:31

СБУ викрила полковника-шпигуна, який працював на стратегічному підприємстві

  Співробітники СБУ викрили російського агента, який шпигував на одному із стратигічних підприємств. Фото: СБУ
Співробітники СБУ викрили російського агента, який шпигував на одному із стратигічних підприємств. Фото: СБУ

Служба безпеки України викрила та затримала російського шпигуна, який працював на одному із стратегічних підприємств Міністерства оборони.

Операцію провели співробітники контррозвідки та Головного слідчого управління СБУ, повідомляє прес-центр служби, передає Еспресо.

Правоохоронці змогли встановити, що полковника запасу ЗСУ у липні 2017 року завербувала воєнна розвідка Росії, коли той відвідував у РФ своїх родичів.

"За грошову винагороду колишній український військовий здійснював збір даних для передачі російським кураторам інформації з обмеженим доступом у сфері оборони нашої держави. Спецслужби РФ, зокрема, цікавила інформація щодо виконання державних оборонних замовлень та розробок новітніх авіаційних систем виявлення безпілотних літальних апаратів, що використовуються під час проведення антитерористичної операції на cході України", - йдеться у повідомленні.

Також, шпигун виконуючи завдання ГРУ ГШ Збройних сил РФ, намагався придбати літальний апарат українського виробництва з метою подальшої передачі до країни-агресора для проведення повітряної розвідки над територією України. СБУ зазначила, що зі своїми "кураторами" шпигун зв'язувався за допомогою електронної почти, або зустрічався з ним на території РФ під час поїздок до родичів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін вже нічого не контролює в Росії — Леонід Швець

Після закінчення своєї шпигунської "роботи", чоловік планував виїхати до Росії та стати її громадянином, він уже отримав посвідку на проживання в РФ та навіть переоформив військову пенсію, щоб отримувати її на території Росії.

Працівники СБУ затримали агента в Києві на його робочому місці. Під час обшуків правоохоронці виявили докази його шпигунської діяльності. Затриманому повідомили про підозру, наразі він знаходиться під вартою. На нього відкрили кримінальне провадження за фактом державної зради, триває слідство.

 

Постпред РФ Василь Небензя звинуватив британську сторону в веденні пропагандистської війни. У свою чергу постпред Великобританії Карен Пірс назвала дії Росії безвідповідальними.

Зараз ви читаєте новину «СБУ викрила полковника-шпигуна, який працював на стратегічному підприємстві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути