четвер, 01 листопада 2012 15:11

Спецтема: Розстріл у "Каравані"

"Самодєлкіни": Мазурок з батьком мали патент із 7 пунктами вдосконалення автоматів
10

Підозрюваний у розстрілі охоронців "Каравану" Ярослав Мазурок разом із батьком Теодозієм в 2001-му році отримали патент на вдосконалення автоматичної стрілецької зброї.

В базі Укрпатенту він має номер 42575. Їх імена та прізвища вказані розділах "винахідник" та "власник". Адреса зазначена на столичній вул. Полковій, 55, де Мазурок проживає разом із дружиною та донькою.

В описі винаходу є сім пунктів новизни - те, чим їх зброя відрізняється від іншої. Мазурки уточнюють, що стрілянина буде позитивно позначатись на фізіологічних даних стрільця при здійснені ним великої кількості пострілів.

"З точки зору новизни ідей тут є реальні речі, які на відомій та стандартній зброї не застосовувалися. В описі є додаткове спорядження дульним компенсатором, виконаним у вигляді похилих пазів (за описом Мазурків це зменшить реакцію віддачі зброї — ред.) Звичайна зброя зовсім іншого типу. Саме таких розробок немає, - пояснює Дмитро Богданов, експерт Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння. - Цілком можливо, що це дешево у виробництві і може дати якийсь ефект. Хоча може впливати на міцність дула. Невідомо скільки він витримає пострілів в такому вигляді. Необхідно робити серйозні розрахунки та випробовувати зброю фізично, тобто стріляти. Видно, що не шарлатани, намагались щось зробити. Бо є шахраї, які вибивають гроші під патенти або присвоюють собі наукові ступені. А це схоже на те, що робили самі та розбирались в тому, що роблять".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ярослав Мазурок приїжджав у двір вбитого охоронця "Каравану" - ЗМІ

Інші пункти, за словами фахівця, не є новими рішеннями. Майже всі принципи використовувались і раніше.

Наприклад, на радянських кулеметах. Мушку, рукоятку, магазин, дуло та газовідвідну трубку взяли з автомата Калашнікова. Деякі вдосконалення, вигадані Мазурками, взагалі шкодять.

"Ефективність прорізу ручки, яку вони описують, під питанням. Її закрили цілою пластиною. Відразу кидається в око, що в стрілка буде закрите поле огляду. Він не бачитиме, куди стріляє, поки не поєднає її з ціллю. А реально боєць має бачити не тільки ціль, а й те, що навколо. Якщо ціль буде рухатись, йому буде дуже складно прицілитись", - каже фахівець.

Експерт зазначає, що люди, які зробили цей винахід, ймовірніше за все експериментували зі зброєю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із будинку Мазурка позривали оголошення про розшук

"З патенту видно, що мають поверхові знання на рівні любителів. Але тривалий час займались розробкою. Хоча справжніми розробниками їх назвати не можна. Припускаю, що працювали із "залізом" в підвальних умовах. Це "самодєлкіни". Варто звернути увагу на список літератури. Це звичайні книжки-розфарбовки, написані для широкого загалу. Не користувались спеціальною літературою та технічним описом, не занурювались в технологію виробництва".

Богданов каже, що патент - український. Тобто, дійсний тільки в межах нашої країни.

"Також це декларативний патент. Це означає, що він ні до чого не зобов'язує. Коли його реєструють, Міністерство освіти і науки та колишній департамент інтелектуальної власності, не розглядають зміст, а тільки форму. Грубо кажучи, вони зобов'язані його зареєструвати, навіть якщо містить повне нісенітницю, - розповідає експерт. - Навіть якщо розробку впровадили у виробництво, автор зиску не отримує".

Мазурок міг звертатись в конструкторські бюро та Міністерство оборони.

"Якщо такі люди приходили у Міноборони, їх відправляли в КБ, які розробляють стрілецьку зброю. Їх два: одне в Києві на Шулявці, інше в Харкові. Також є в системі внутрішніх справ ціле підприємство, яке розробляє зброю. Коли починається процес впровадження, то людину запрошують в штат. Але це все дуже важко. Навіть є такий анекдот - щоб не робили, все одно на виході буде Калашніков".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мазурка могли попередити про підставу й сховати" — Адвокат назвав три мети "караванської" трагедії

Він додає, що розробка озброєнь та військової техніки підпадає під закон про ліцензування.

"Це стосується тільки підприємств та юридичних осіб. З іншого боку, розробка патенту та його реєстрація не вимагає ніяких дозволів в принципі. Навіть диплом не потрібний, аби займатись цією діяльністю. Він міг спокійно сидіти вдома, малювати ці веселі картинки. Але в будь-якому випадку ті, хто займається цим, мали б зацікавитись. Це системний прокол, бо люди, які займаються зброєю повинні були потрапити в поле зору правоохоронних органів. Раніше ці патенти хтось моніторив, вивчав, отримував за це зарплату. З одного боку міг з'явитись самоучка, якого б влаштували на завод. А з іншого - такий психічнохворий, як вийшло на виході. Його прохлопали, бо насправді мізерна частина людей в Україні займається розробкою та патентуванням у цій сфері", - зазначає експерт.

Зараз ви читаєте новину «"Самодєлкіни": Мазурок з батьком мали патент із 7 пунктами вдосконалення автоматів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути