пʼятниця, 26 жовтня 2012 18:57

Спецтема: Розстріл у "Каравані"

"Мазурка могли попередити про підставу й сховати" — Адвокат назвав три мети "караванської" трагедії

"Мазурка могли попередити про підставу й сховати" — Адвокат назвав три мети "караванської" трагедії
Лаврентій Кухалейшвілі переконаний, що Мазурок не вбивав охоронців. Фото: facebook.com

Адвокат Лаврентій Кухалейшвілі є представником Людмили Мазурок — дружини зниклого безвісти Ярослава Мазурка. Останнього звинувачують у вбивстві трьох охоронців столичного супермаркету "Караван" й вже місяць безрезультатно шукають по всій Україні. В інтерв'ю Gazeta.ua Кухалейшвілі розповів про сценарні неточності скандального відео, висловив сумніви щодо правдоподібності ДНК-експертизи й озвучив версії спланованої провокації всеукраїнського масштабу.

Лаврентію, ви стверджуєте, що на відеокадрах з торгової зали "Каравану" є багато "ляпів". Обґрунтуйте, будь ласка.

- Однозначно нам показали лише певні моменти відеозапису. Наприклад, є кадри, де підозрюваний роздивляється флешки, але ніде немає відео, що він кладе одну з них у кишеню. Більше того, всі знають, що на дрібних речах у супермаркетах розташовується магнітна стрічка. Тож інформація про крадіжку ним флешки мене насторожує.

Крім того, де він узяв кепку? Нам ніде це не показують. Якщо людина не хотіла себе ідентифікувати, вона б обов'язково насунула її на обличчя. Натомість чоловік, не приховуючись, чітко дивився у камеру. Виникає питання: навіщо він дивився у неї? Він явно знав, що вона там є.

ВІДЕО: Повне ВІДЕО розстрілу охоронців у "Каравані"

Потім молодик спокійно розрахувався на касі і зупинився, ніби чогось чекаючи.

Чому нам не показують, як він заходив у кімнату охорони? І зрештою навіщо людина із нібито кримінальним минулим, яка має заряджений пістолет, пішла туди? Він же прекрасно розумів, що в охоронній кімнаті його почнуть обшукувати, можливо, викличуть міліцію. Молодик міг спокійно вдарити охоронника ще біля каси і втекти.

Що бентежить вас у відеозапису з охоронної кімнати?

- На відео в охоронній кімнаті помітно, що він окрім молока, хліба і кепки, викладає ще якийсь предмет у формі літери "Г", який дуже схожий, між іншим, на пістолет.

Я відкидаю версію про те, що охоронники могли довести хлопця до точки кипіння й лякали міліцією, а він таки злякався і почав стріляти. Та й сам процес бійки виглядає нелогічно.

Заява ніби на місці злочину був вилучений гільзозбирач мене теж насторожує. Я на відео не побачив його. Твердження про те, що молодик нібито хотів стерти записи на комп'ютері — це взагалі нісенітниця. Він не встиг би цього зробити технічно. Я вважаю, що чоловік повернувся до ПК, аби подивитись на моніторі, куди краще виходити, і де є охорона.

Що можете сказати про останні кадри, на яких злочинець біжить?

- По-перше, у справжнього Ярослава Мазурка хронічний поліартрит — це захворювання суглобів. Були дні, коли він навіть з ліжка не міг піднятись. А тут нам показують якогось бігуна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відео розстрілу охоронців "Каравану" було змонтоване - ЗМІ

Охоронці переслідують його через усю залу. Бігли-бігли за ним, і тут злочинець раптово зник. Чому вони по рації не передали тривогу, не перекрили виходи і дали йому втекти? Чому нам не показали, куди він вибіг з супермаркету? Це може говорити про те, що охорона явно не компетентна. Більше того, підозрюю, що хлопця десь чекала машина.

Ви говорите, що вас насторожує швидке проведення ДНК-експертизи...

- Так. Зі слів Людмили, обшук у неї провели 3 жовтня увечері. А вже 5 жовтня міністр заявив, що людина ідентифікована на 100% за допомогою ДНК-експертизи. Але ж вона так швидко не робиться! Це досить тривалий процес.

Більше того, у кімнаті охоронців на відео зафіксовано 5 людей. Це, як мінімум, 5 біологічних матеріалів — їхнє волосся, слина, кров. Але до події там могли побувати й інші люди. Тому виділення з такої кількості необхідного матеріалу і порівняння його із матеріалом Ярослава, який вилучили у нього вдома, потребують дуже багато часу. На це необхідні тижні!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДНК Мазурка збіглася зі слідами в "Каравані": на нього вішають ще 17 вбивств

Зрештою навіщо було проводити таку тривалу і дорогу експертизу, якщо можна було просто взяти відбитки пальців — провести дактилоскопію, яка теж дає стопроцентний результат. Злочинець же брав молоко, хліб у целофановому кульку, рукою відкривав двері. А це все відбитки! Співставте їх із відбитками пальців Ярослава вдома, і питань більше не буде. Те саме стосується про нібито причетність "караванського стрільця" ще до декількох вбивств. Порівняйте відбитки пальців, і все.

Але цього не зробили, і мені здається, що навмисно, бо на відео — не Мазурок.

З ваших слів виглядає, що це — якась провокація.

- Я більше ніж впевнений, що це запланований сценарій. Питання лише у тому: яка мета цієї акції?

Сумнівно, що це були бізнес- чи побутові розборки, що охоронці нібито хлопця раніше образили, а він їм таким чином помстився. У такому разі не створювали б шоу. Це все зроблено навмисно для того, щоб вбити одразу трьох зайців.

По-перше, озброїти охорону, прийнявши закон про охоронну діяльність. "Караванський стрілок" виконував завдання створити резонанс, де будуть задіяні саме приватні охоронці. Можливо, хтось хотів заробити на продажі "гумових" пістолетів. І зараз дійсно зростає попит на цю зброю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Працівники приватних охоронних фірм зможуть носити вогнепальну зброю

По-друге, відвернути увагу суспільства від виборів. Навіщо зараз обклеювати усі двори й транспорт фотографією вбивці? Це нагнітання ситуації. Людей хочуть налякати, посіяти в головах паніку. Коли громадяни перебувають у стресі, вони прагнуть мати сильну владу.

По-третє, не виключено, що після виборів розпочнуться масові протести, повстане новий Майдан. Хто його буде розганяти? Танками людей не подавиш. Тепер же достатньо буде запустити у натовп пару відморозків, які можуть відкрити стрільбу й розігнати мітинг. Зауважте, це робитиметься не руками міліції.

А до чого тоді тут звичайна людина, яка, за словами дружини, займалась ремонтами?

- Знайшли схожого на виконавця чоловіка й підставили. Мазурок — ідеальна кандидатура. Він ніде офіційно не працює, підробляв будівельними халтурами. Тобто перевірити, де він був у день злочину, неможливо.

Сім'я його жила замкнуто, зрідка відвідували православні храми. Дочка — відмінниця, староста групи. Дружина у нього — журналістка. Хтось розраховував, що після всього обов'язково здійметься галас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дружина Мазурка півдоби провела на допиті у міліції

Людмила прожила із Ярославом 17 років. У них траплялись інколи побутові чвари, але за увесь цей час він жодного разу не підняв на неї руку. Вона ніколи не бачила його з пістолетом в руках.

Наразі дочка Мазурків хворіє на простудне захворювання — грипує. Її немає на кого залишити, тому Людмила з дитиною сидить вдома й не хоче ні з ким спілкуватись. Вона досі перебуває у шоковому стані.

Чому Мазурок зник, якщо він не винен?

- Зник, бо його могли поставити перед фактом. До нього прийшли, показали відео і по-дружньому запропонували сховатись: "Ярослав, людина на тебе дуже схожа. Є достовірна інформація, що тебе живим брати не будуть. Тобі треба зникнути, бо при затриманні можуть постраждати твої дружина і дитина". І Ярослав погодився зникнути, тому що побоявся за свою сім'ю. І дай Боже, щоб за цією версією він встиг доїхати до якогось підвалу.

Інший же варіант — його викрали.

У МВС стверджують, що Мазурок ще живий і перебуває на теренах України.

- Ну, звідки у них така інформація? Це нагадує історію про Гонгадзе, який після зникнення нібито опинився живим у Львові. Комусь тоді було вигідно вкинути саме таку інформацію. Але, як з'ясувалось згодом, Георгій був на той момент вже мертвим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ярослав Мазурок живий. Його бачили на Миколаївщині" - речник МВС

Мені здається, що і Ярослава, і справжнього вбивці також немає серед живих. Але остаточно дізнатись, живий Мазурок чи ні, допоможе відповідь на запитання: для чого ця вся історія робилась. Якщо брати версію політичної змови, то він тоді стовідсотково мертвий. А якщо йдеться лише про прийняття закону щодо охоронної діяльності, то чоловік може бути ще живий.

Утім тільки наявність живого Ярослава відповість нам на усі запитання.

Зараз ви читаєте новину «"Мазурка могли попередити про підставу й сховати" — Адвокат назвав три мети "караванської" трагедії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути