понеділок, 30 березня 2015 16:11

Із матеріалів Нємцова: За рік війни на Донбасі в Росію відправились 2 великі колони з домовинами

Із матеріалів Нємцова: За рік війни на Донбасі в Росію відправились 2 великі колони з домовинами
Фото: ukr-online.com

Солдати російської армії масово гинули на сході України в два періоди: влітку 2014 і в січні-лютому 2015 року.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав російський опозиційний політик Ілля Яшин, посилаючись на матеріали неопублікованої доповіді Бориса Нємцова про російський "внесок" у війну в Україні.

Зокрема, Яшину вдалося поспілкуватися з джерелами Нємцова, які представляють інтереси родичів загиблих на Донбасі солдатів. За їхніми словами, масово російські солдати гинули на сході України в два періоди.

"Перша хвиля трун пішла до Росії влітку минулого року, коли українська армія пішла в наступ і звільняла одне за одним міста в Донецькій і Луганській областях. Наступ було зупинено після прямого втручання частин російської армії. Коли приховувати присутність у зоні конфлікту російських військових стало неможливим, Міноборони постфактум придумало версію, що всі вони поїхали воювати в свою законну відпустку. Але в "відпустки" вони прихопили з собою зброю та бойову техніку", - написав Яшин.

За його даними, найбільші втрати тоді були під Іловайськом, до Росії повернулося не менше 150 трун з позначкою "Вантаж-200".

За інформацією джерел Нємцова, це пояснюється тим, що родичі отримали в якості компенсації значні кошти - по 3 мільйони рублів. Одночасно вони давали підписки про нерозголошення під загрозою кримінального переслідування.

"Друга хвиля трун масово пішла в Росію у січні і початку лютого 2015 року. За нашою оцінкою, у цей період на сході України загинуло не менше 70 військовослужбовців російської армії. Це було пов'язано з ескалацією конфлікту і запеклим протистоянням, зокрема під Дебальцевим.

На відміну від минулого року, цього разу російські солдати перед відправкою на Донбас офіційно звільнялися зі збройних сил на вимогу керівництва. Таким чином, планувалося приховати участь нашої армії у бойових діях, виставляючи солдатів добровольцями. Під чесне слово командирів частин військовим гарантували, що в разі поранення або загибелі їх родичам будуть перераховані грошові компенсації, порівнянні з тими сумами, які виплачувалися влітку минулого року", - написав Яшин.

Зараз ви читаєте новину «Із матеріалів Нємцова: За рік війни на Донбасі в Росію відправились 2 великі колони з домовинами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути