четвер, 23 травня 2024 11:57

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія застосовує заборонену хімічну зброю на всій лінії фронту - WSJ

Росія застосовує заборонену хімічну зброю на всій лінії фронту - WSJ
Російські загарбники все частіше застосовують хімічну зброю. Фото: ukrinform.ua

На всій лінії фронту в Україні росіяни застосовують заборонену хімічну зброю, зокрема хлорпікрин.

Таким чином загарбники намагаються послабити здатність українських військ захищати укріплені позиції та змусити їх відступити. Про це пише The Wall Street Journal.

За даними видання, американські та українські офіційні особи, а також медики, солдати та міжнародні дослідники кажуть, що використання Росією забороненої хімзброї на полі бою стає дедалі частішим, оскільки Москва нарощує наступ.

США ще на початку цього місяця оголосили про введення санкцій проти російських компаній та державних органів, які беруть участь у створенні та постачанні хімічної зброї, що використовується на фронті. Особливо виділяють хлорпікрін. Цей хімічний агент, який іноді використовується в пестицидах. Він був поставлений на озброєння під час Першої світової війни і заборонений до застосування в бою Конвенцією про заборону хімічної зброї, яку Росія підписала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія використовує хімічну зброю у промислових масштабах - британський полковник

Експерт із хімічної зброї, молодший науковий співробітник лондонського аналітичного центру Royal United Services Institute Ден Касзета ствержує, що хлорпікрин токсичний для людей і тварин, а також діє як подразник. Залежно від ступеня впливу газ може обпекти шкіру, викликати подразнення слізних проток і утруднити дихання, не кажучи вже про захист від нападників.

За словами Касзети, на зміну цьому хімікату прийшли більш сучасні речовини, які іноді використовуються поліцією як сльозогінний газ і відомі як CN і CS, які також заборонені конвенцією.

"За словами капітана Дмитра Сергієнка, помічника командира Аналітичного центру сил забезпечення української армії, який займається аналізом застосування хімічної зброї на фронті, всі три ці речовини використовуються росіянами на полі бою. Хоча його група здебільшого реєструє застосування CN і CS у районі, який вони відстежують, вони також знайшли дві гранати, що містять хлорпікрин, на залишених російських позиціях", - пише видання.

Застосування хімічної зброї росіянами на фронті українці відстежують з лютого 2023 року. Кількість підтверджених інцидентів неухильно зростає. Станом на 3 травня Сили підтримки підтвердили 1891 таку атаку з моменту початку відстеження даних, 444 з них - у квітні, що на 71 підтверджений інцидент більше, ніж місяцем раніше. Ці цифри - неповна картина, оскільки через інтенсивність бойових дій часто неможливо дістатися до місця, де було застосовано газ, щоб узяти проби або опитати солдатів.

Військовий медик, який працює на стабілізаційному пункті поблизу фронту, Віталій Катрич, каже, що траплялися випадки, коли кожен другий пацієнт, якого він лікував, зазнавав впливу отруйного газу. За його словами, щойно росіяни отримують партію, вони використовують її постійно, поки вона не закінчиться.

Російські окупанти частіше використовують небезпечні хімічні речовини як зброю.

Протягом березня мобільні групи зафіксували 371 випадок застосування ворогом боєприпасів з вмістом небезпечних хімічних речовин. Це на 90 випадків більше, ніж за попередній місяць, повідомив Генштаб ЗСУ.

Зараз ви читаєте новину «Росія застосовує заборонену хімічну зброю на всій лінії фронту - WSJ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути