неділя, 16 жовтня 2022 08:12

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія проводить етнічні чистки на захоплених українських територіях ‒ ISW

Росія проводить етнічні чистки на захоплених українських територіях ‒ ISW
Росіяни проводять масову насильницьку депортацію українців із тимчасово захоплених територій. Фото: ti-ukraine.org

Російські загарбники проводять масову насильницьку депортацію українців з тимчасово захоплених територій.

Імовірно, це є цілеспрямованою кампанією етнічних чисток на додачу до явних порушень Конвенції про запобігання злочину геноциду. Про це йдеться в новому зведенні Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики звернули увагу на заяву віцепрем'єр-міністра РФ Марата Хуснулліна, який сказав, що "кілька тисяч" дітей з Херсонської області "вже перебувають в інших регіонах Росії у будинках відпочинку й дитячих таборах".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жахливі масштаби: Стефанишина розповіла, скільки українців не можуть покинути РФ

"Крім того, російська влада може брати участь у ширшій кампанії етнічних чисток шляхом депопуляції української території, депортацій і повторного заселення українських міст російськими громадянами", ‒ ідеться в повідомленні.

В ISW зазначають, що примусова депортація українців із захоплених територій підпадає під визначення етнічних чисток. Ці злочини також підтверджують повідомлення про те, що плани загарбників щодо реконструкції Маріуполя мають на меті розмістити "десятки тисяч росіян", які переїдуть до міста.

Влада країни-загарбниці Російської Федерації повідомила про 125 депортованих українських дітей, яких можуть розлучити з родинами. Окупанти визнають, що для реалізації задуму з примусового переміщення в Росію та надання там громадянства, вони розлучатимуть братів і сестер з багатодітних родин.

Масова депортація Росією жителів тимчасово окупованих територій України свідчить про намір Кремля змінити демографічний склад цих регіонів. Про це на засіданні Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй заявила постійна представниця Великої Британії в цій організації Барбара Вудвард.

Зараз ви читаєте новину «Росія проводить етнічні чистки на захоплених українських територіях ‒ ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути