пʼятниця, 06 липня 2012 16:45

Росія не буде підтримувати режим Асада

Росія не буде підтримувати режим Асада
Москва поставляла режиму Асада зброю і боєприпаси. Фото: nnm.ru

Заступник глави МЗС РФ Сергій Рябков 7 липня спростував думку про те, що в сирійському конфлікті Москва зайняла сторону уряду Сирії.

"Категорично відкидаю постановку питання про те, що Росія в ситуації, яка склалася в Сирії, підтримує режим Башара Асада", - сказав він.

За словами дипломата, позиція РФ полягає не в підтримці "якихось політичних фігур, а в тому, щоб процес врегулювання був поставлений на нормальну, політичну основу".

Таким чином Рябков відреагував на слова державного секретаря США Гілларі Клінтон, яка звинуватила Росію і Китай в перешкоджанні мирного процесу в Сирії і заявила, що Москва і Пекін "повинні заплатити" за свою підтримку режиму Асада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війська Асада обстріляли представників місії ООН

"На жаль, ми не можемо добитися від партнерів елементарного розуміння речей, в тому числі від західних. Як і раніше там апелюють поняттями "свій-чужий" і хто чий "клієнт", - поскаржився Рябков, додавши про партнерів, що у своєму мисленні ті "залишилися в минулому".

Ці заяви заступника міністра закордонних справ Росії зробив під час триваючої в Парижі зустрічі групи "друзів Сирії", які за відсутності представників РФ вирішують майбутнє Сирії. Зокрема, вони вже домовилися почати надавати повстанцям "масовану" допомогу, включаючи поставки польових засобів зв'язку.

Крім того, представник Катару шейх Хамад бін Джасім Аль-Тані оголосив, що позиція Росії та Китаю щодо сирійського питання, більше вже нікого не повинна хвилювати. На його думку, "друзі Сирії" повинні діяти без оглядки на Раду безпеки ООН.

Майже одночасно з цим стало відомо, що Туреччина фактично встановила на півночі Сирії ряд "зон безпеки" глибиною до 15 кілометрів від кордону, де місцеві повстанці можуть сховатися від переслідування, а також поповнити запаси і підлікувати поранених.

Росія кілька разів блокувала в Раді безпеки ООН ініціативи, спрямовані на засудження силового придушення сирійського повстання. Крім того, протягом усього конфлікту Москва продовжувала поставляти режиму Асада зброю і боєприпаси, в порт Тартус заходили кораблі ВМФ РФ, а моральну підтримку місцевій владі пропонував навіть патріарх Кирило, який відвідав Сирію в листопаді 2011 року.

Зараз ви читаєте новину «Росія не буде підтримувати режим Асада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути