середа, 06 червня 2007 10:55

Риба в Азовському морі дохне через хімікати з російського Дону (ФОТО)

 
У масовій загибелі бичків на Азовському узбережжі, можливо, винні наші російські сусіди, пише газета "15 минут-Донецк".

За версією доцента кафедри зоології Донецького Національного Університету Леоніда Тараненка, основна причина - хімікати з Дону, який впадає у Таганрозьку затоку Азовського моря.

"Забруднення води мінеральними добривами призвело до швидкого розвитку одноклітинних водоростей, а вони дуже швидко висмоктують з води весь кисень", - сказав Тараненко виданню.

Вичерпавши всі ресурси, планктон відмирає, а в результаті його гниття виділяється убивча для всього живого отрута - сірководень, який і викликає мор риби. Цьому процесу сприяє штиль, оскільки немає циркуляції води.
Масовий мор риби вже фіксувався у травні цього року, останній викид мертвої риби стався 3 червня у селищах Сєдово, Широкіно і Виноградне Новоазовського району. До з"ясування причин аномалії всі пляжі Азовського узбережжя закрили. Основною версією офіційних служб стала сильна жара у регіоні.

Окрім погоди, "проскакували" версії про скидання дохлої риби з риболовецьких суден, про викиди в морі відходів з промпідприємств і про витік отруйних речовин з кораблів, які стоять на рейді у маріупольському порту.
За словами очевидців, вода з планктоном, схожа на зелений кисіль, підходила кілька разів і трималася по кілька днів біля Кривої  і Білосарайської коси. Це два місця, які граничать з Маріуполем. У інших місцях вода залишалася чистою.

Зараз ви читаєте новину «Риба в Азовському морі дохне через хімікати з російського Дону (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути