середа, 19 грудня 2012 16:56

Рейдери пирскали газом та кидалися будматеріалами біля Гостинного двору
12

Фото: Фото Наталії Шестопал

Сьогодні, 19 грудня, невідомі в одязі будівельників біля Гостинного двору пирскали у захисників та журналістів сльозогінний газ та кидали будівельні матеріали. Таким способом вони завадили активістам, що протестують проти перетворення історичної пам'ятки у розважальний центр, потрапити у середину будівлі.

Нагадаємо, що вночі о 4:50 до галерей Гостинного двору увірвалось 12 осіб. У них чергували шестеро захисників, четверо музикантів та священник з дружиною. У приміщення напустили сльозогінного газу. Людей побили і випхали на вулицю. Священника з дружиною залишили у заручниках.

"Контрактова площа понесе великі втрати. Наразі тут працює бібліотека і науково-дослідний інститут. Як можна зносити одну частину будівлі, якщо в іншій ще працюють люди? Викинути бібліотеку заради офісів — це тупість, жлобство і хамство. Цією бібліотекою користуються студенти Києво-Могилянської академії, викладачі, дослідники", - розповіла києвознавець Владислава Осьмак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Це типова бездіяльність влади, яка відбувається в інтересах забудовника — Бригинець про події в Гостинному дворі

Крім того, на прохання захисників Гостинного двору до них приїхав лідер партії "Удар" Віталій Кличко. Він намагався допомогти активістам розібратися, що відбувається у середині приміщення і чому захисників не пускають до їх галерей.

"Я знаходжусь тут не як депутат, а як киянин. Ми пам'ятаємо, як будували майданчик для президента, а зараз це приватна будівля. І ніхто не знає кому вона належить. Зараз таким шляхом йдуть на Контрактовій площі. Якщо кияни не будуть об'єднуватись, ніхто наші права не буде захищати. Ми хочемо повернути, щоб це був пам'ятник архітектури і він належав громаді. Але пам'ятник не повинні приватизувати. Якщо тут буде реставрація, то це повинно буди обговорено. Маємо знати, хто за цим стоїть, що тут буде і на яких умовах", - розповів Віталій Кличко.

Згодом активістам вдалось потрапити всередину Гостинного двору. Проте, за словами захисників, нападники вкрали їх техніку та особисті речі.

Зараз ви читаєте новину «Рейдери пирскали газом та кидалися будматеріалами біля Гостинного двору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути