середа, 25 липня 2007 11:11

"Казфосфат" не збирається виплачувати коменсацію Україні за "фосфорну аварію"

Директор казахської компанії-постачальника фосфору "Казфосфат" Кайрат Шотбаков заявляє, що компанія "не бачить підстав для виплати компенсацій Україні" у зв"язку з аварією у Львівській області.

За його словами, причиною аварії не міг бути низький рівень води в цистернах з фосфором, про який гендиректор "Укрзалізниці" Володимир Козак раніше говорив як про можливу причину аварії, пише "Дело".

Як відомо, Козак раніше заявив, що міжвідомча комісія знайшла тільки одне порушення правил транспортування фосфору – недостатній рівень води в цистернах і стверджував, що якщо провина "Казфосфату" буде доведена, то компанія буде зобов"язана виплатити Україні компенсацію за фосфорну катастрофу.

Шотбаков також спростував обвинувачення в несправності цистерн, у яких перевозився жовтий фосфор територією України, яке раніше висував міністр транспорту Микола Рудьковський.

За словами гендиректора, термін експлуатації 2-х із 15-ти цистерн закінчувався в грудні 2007 року, інших – у 2008 році, а дозвіл на експлуатацію цистерн видала маріупольська компанія "Сирець".

"Казфосфат" також не має наміру оплачувати транспортування й утилізацію фосфору.

На думку керівництва казахської компанії, ці витрати повинна взяти на себе голландська компанія Thermphos International BV, власник вантажу.

У свою чергу, управляючий директор Thermphos International BV Роберт Деруйтер вважає, на момент аварії вантаж усе ще належав казахстанській компанії, а тому платити за транспортування й утилізацію фосфору не збирається, повідомляє видання.

Цистерни з фосфором усе ще знаходяться в Україні. За повідомленнями МНС і Мінтрансу, усі 15-ть уже підняті і готові до відправки назад у Казахстан.

Водночас, Козак у вівторок відбув у Москву – домовлятися про умови транзиту з російськими колегами.

Зараз ви читаєте новину «"Казфосфат" не збирається виплачувати коменсацію Україні за "фосфорну аварію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути