середа, 22 березня 2023 07:41

Путін не отримав бажаного: в ISW проаналізували візит Цзіньпіна до Москви

Путін не отримав бажаного: в ISW проаналізували візит Цзіньпіна до Москви
Аналітики ISW прокоментували підсумки візиті китайського лідера Сі Цзіньпіна до РФ. Фото: gettyimages.com

За підсумками переговорів із головою КНР Сі Цзіньпіном у Москві російський диктатор Володимир Путін не зміг досягти щільнішого двостороннього партнерства з Китаєм.

Такого висновку дійшли аналітики Інституту вивчення війни. Про це йдеться у новому звіті ISW.

Лідери КНР і РФ 21 березня підписали спільну заяву "про поглиблення всебічного партнерства та стратегічного співробітництва, вступу в нову еру". У ній викладаються різні двосторонні наміри та підтверджується відданість країн державному суверенітету та територіальній цілісності одна одної. Дають й інші дипломатичні обіцянки.

"Однак зобов'язання, взяті на себе Сі та Путіним, були помітно однобокими, що вказує на те, що лідер КНР погоджується на більш стриманий варіант російсько-китайських відносин, ніж, ймовірно, бажає Путін", ‒ вважають аналітики ISW.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зустріч Путіна і Сі Цзіньпіна не пришвидшить закінчення війни в Україні – Білий дім

Вони звертають увагу, що лідер Китаю похвалив Путіна, підтвердив відданість Китаю Росії в Раді Безпеки ООН і посилив позицію КНР щодо "політичного врегулювання" війни в Україні, при цьому він не пішов далі за такі заяви.

"Путін, навпаки, оголосив про низку заходів, що свідчать про орієнтацію Росії на Китай, що зберігається, і залежність від нього в енергетичному та економічному секторах, які здаються дуже односторонніми в порівнянні з відносно помірними зобов'язаннями Сі", ‒ йдеться у повідомленні ISW.

Лідер КНР також не сигналізував про намір надати підтримку війні РФ проти України, окрім розпливчастих дипломатичних запевнень, що, ймовірно, є кроком назад порівняно з тим, що Путін сподівався досягти в ході переговорів.

За даними ISW, Путіну, ймовірно, не вдалося заручитися саме тим партнерством, якого він потребує, і якого бажає. А Сі, швидше за все, залишить Москву, заручившись "більш односторонніми гарантіями", ніж припускав Путін.

При цьому російський диктатор заявив про те, що у РФ і Китаю відбувся "дуже змістовний та відвертий обмін думками" про перспективи подальшого розвитку російсько-китайських відносин.

Китай та Росія зробили спільну заяву після переговорів лідера КНР Сі Цзіньпіна та президента РФ Володимира Путіна. Росія позитивно оцінює позицію Пекіну щодо України. Китай заявив про "готовність РФ до запуску переговорів".

Уранці 20 березня Сі Цзіньпін прибув у Росію. Офіційний візит тривав три дні. Голова КНР став першим світовим лідером, який зустрівся з Володимиром Путіним після видачі ордера на його арешт.

Зараз ви читаєте новину «Путін не отримав бажаного: в ISW проаналізували візит Цзіньпіна до Москви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути