Ексклюзиви
середа, 10 квітня 2013 16:20

Пукач вимагає позбавити Гонгадзе звання Героя України

Пукач вимагає позбавити Гонгадзе звання Героя України
Олексій Пукач. Фото: kp.ua

На початку квітня засуджений Олексій Пукач направив позов у Вищий адміністративний суд України. Позивається до президента України Віктора Януковича та екс-президента Віктора Ющенко. Відповідні документи кореспонденту Gazeta.ua надав його адвокат Григорій Демиденко.

Олексій Пукач не погодився з вироком і подав апеляцію. На його думку, поруч з ним на лаві підсудних мають сидіти екс-президент Леонід Кучма і колишній спікер Володимир Литвин. І заявляє, що указ Віктора Ющенко від 23 серпня 2005 року "Про присвоєння Г. Гонгадзе звання Героя України" є незаконним та підлягає скасуванню. Вимагає, щоб демонтували пам'ятні дошки з фасадів будинку № 69/7 на Червоноармійській та № 27 на Хрещатику. І хоче, щоб перейменували назад названі на честь Гонгадзе проспект та вулицю. Пукач пише, що про ці факти йому стало відомо від свого адвоката Григорія Демиденка на початку лютого 2013 року. Адже до цього засуджений жив у селі і не мав доступу до ЗМІ.

"Вищевказані події завдали мені матеріальних збитків та моральної шкоди, які відобразилися у наступному: протягом 3 років 7 місяців я утримуюсь під вартою з посиланням на причетність до навмисного вбивства Героя України Георгія Гонгадзе. У суспільстві склалася упереджена думка про геройський, нібито, вчинок Гонгадзе та визначні трудові досягнення. Безпідставно сформовано образ Георгія Гонгадзе, як людини з найкращими якостями, безумовної жертви особливо тяжкого злочину, що не відповідає дійсності, суперечить наявним у матеріалах справи фактам", - написав у документі Олексій Пукач.

На думку Пукача, Гонгадзе діяв проти інтересів держави та народу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "З Пукачем мають сидіти Кучма, Литвин і Пінчук"

"На мій погляд, Президент України Віктор Ющенко цим указом висловив хибну думку окремих осіб, які вплинули на його почуття, як людини, не надавши до цього жодного обґрунтованого факту на підтвердження ані вчинення Гонгадзе героїчного вчинку, ані визначних трудових досягнень", - розповів колишній генерал-лейтинант.

Наразі Пукач перебуває під вартою у відділі забезпечення досудового слідства служби безпеки України.

"Потерпілій Мирославі Гонгадзе та її представнику надавалась можливість коментувати дії та рішення суду. Я, мої родичі чи захист не мали такої можливості", - заявив він.

Нагадаємо, 29 січня Печерський райсуд столиці оголосив довічне ув'язнення колишньому генерал-лейтинанту міліції 60-річному Олексію Пукачу. 2000-го він задушив журналіста Гонгадзе. У вироку суддя сказала, що Пукач убив з особистого мотиву. Суд конфіскував майно генерал-лейтенанта, позбавив звання, заборонив обіймати державні посади і зобов'язав виплатити 500 тис. грн. компенсації родині загиблого.

Зараз ви читаєте новину «Пукач вимагає позбавити Гонгадзе звання Героя України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

80

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути