середа, 07 березня 2012 15:30

Спецтема: Бійня у Норвегії

Проти норвезького вбивці Брейвіка висунули офіційні звинувачення

Проти норвезького вбивці Брейвіка висунули офіційні звинувачення

Норвежцю Андерсу Берінгу Брейвіку, який в липні 2011 року вбив 77 людей, були офіційно пред'явлені звинувачення. Про це в середу, 7 березня, повідомляє місцева телерадіокомпанія NRK.

Згідно з обвинувальним висновком, норвежцю ставиться у провину вчинення терактів з метою дестабілізації суспільства. Крім того, за даними Agence France-Presse, його також звинуватили у навмисному вбивстві.

Обсяг висновку склав 19 сторінок. За версією слідства, в результаті дій Брейвіка в основному загинули люди молодшого віку, пише Associated Press. Зокрема, з 69 осіб, загиблих на острові Утойя, 34 були у віці від 14 до 17 років, 22 людини - 18-20 років, шестеро - у віці від 21 і 25 років і сім чоловік старше 25 років. Також у висновку йдеться про те, що терорист несмертельно поранив 33 осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Французький бренд одягу вимагає заборонити Брейвіку носити їхню продукцію

За словами представника поліції, який був присутній на оголошенні висновків, Брейвік вислухав його спокійно. Вся процедура зайняла близько півгодини.

У разі визнання винним Брейвіку загрожує не менше 21 року в'язниці. Втім, уточнює агентство, якщо засудженого вважатимуть особливо небезпечним для суспільства, термін його утримання буде продовжений. Тим часом альтернативою тюремного ув'язнення є приміщення Брейвіка в психіатричну клініку на необмежений термін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Брейвік зізнався, що шкодує лише про загибель мишки

У листопаді норвежця визнали неосудним, поставивши йому діагноз параноїдальна шизофренія, проте засумнівались у висновку як постраждалі та рідні загиблих, так і сам обвинувачений. В результаті йому була призначена нова психіатрична експертиза.

Брейвіку ставиться в обвинувачення вбивство 77 осіб, з яких вісім загинули в Осло, а решта 69 - на острові Утойя, де представники молодіжного крила правлячої Робочої партії розбили табір. За версією слідства, норвежець заклав бомбу поряд з урядовою будівлею в столиці, після чого, одягнувшись поліцейським, прибув на острів, де відкрив стрілянину з автоматів.

Після арешту він визнав вчинення вбивств, проте винним себе не вважає й досі. За словами Брейвіка, його акції були покликані привернути увагу до засилля Європи мусульманами.

Зараз ви читаєте новину «Проти норвезького вбивці Брейвіка висунули офіційні звинувачення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути