пʼятниця, 13 січня 2012 10:10

Спецтема: Бійня у Норвегії

З Брейвіка спробують "зробити осудного"?

З Брейвіка спробують "зробити осудного"?

За даними норвезьких ЗМІ, суд Осло в п'ятницю, 13 січня, віддасть розпорядження про проведення повторної психіатричної експертизи Андерса Брейвіка. Про проведення нової експертизи вдень в п'ятницю, як очікується, оголосить на спеціальній прес-конференції окружний прокурор Осло.

Інтернет-газета Verdens Gang (VG) стверджує, що принципове рішення про повторну експертизу вже прийнято, її проведення довірять двом експертам. Норвезький телеканал NRK також повідомив з посиланням на кілька джерел, що суд все ж таки вирішив ще раз оцінити стан Брейвіка.

Брейвіку вже була проведена одна психіатрична експертиза, за результатами якої він був визнаний неосудним. Експерти поставили діагноз Брейвіку параноїдальна шизофренія, яка передбачає відправлення його на безстрокове лікування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Психіатри зробили Брейвіка неосудним

Постраждалі і сім'ї загиблих в результаті терактів, влаштованих Брейвіком, поставили результати експертизи під сумнів. Сам терорист також відмовився визнати себе неосудним. При цьому і адвокати Брейвіка, і представники прокуратури раніше заявляли, що не бачать сенсу в проведенні повторної експертизи.

За законодавством Норвегії, Брейвік, незалежно від того, визнаний він осудним чи ні, постане перед судом. Початок слухання призначено на 16 квітня 2012 року. Висновки експертів про неосудність Брейвіка можуть вплинути лише на вирок. У разі визнання його нездатним відповідати за свої дії, вирок Брейвіку буде виносити колегія з трьох суддів, яка може відправити його або на примусове лікування, або у в'язницю на строк до 21 року.

Мешканець Осло Андрес Брейвік звинувачується у вбивстві 77 осіб. 22 липня 2011 він спочатку влаштував вибух у центрі столиці Норвегії, а потім відкрив стрілянину в молодіжному таборі на острові Утойя. Брейвік був затриманий на місці злочину, на допитах він визнав провину. Свої дії він пояснив необхідністю "порятунку" Європи від ісламізації.

Зараз ви читаєте новину «З Брейвіка спробують "зробити осудного"?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути