середа, 16 лютого 2011 15:15

Правозахисники вимагають провести в Торезькому дитбудинку нову перевірку

Правозахисники вимагають провести в Торезькому дитбудинку нову перевірку

Мережа правозахисних дитячих центрів Донбасу направила звернення губернатору Донецької області Анатолію Близнюку з проханням більш детально вивчити ситуацію в Торезському інтернаті та інших установах, де утримуються діти-інваліди та навчаються діти з розумовою відсталістю.

Своїм зверненням правозахисники хочуть ще раз звернути увагу губернатора на цілий комплекс проблем, які опинилися в центрі суспільної уваги, з вини Торезського психоневрологічного інтернату.

Вони також не згодні з результатами перевірки, опублікованими обласною прокуратурою. Оскільки, озвучена прокуратурою, не збігається з інформацією, яку повідомляв в останні дні директор Торезького інтернату Олександр Васякін.

Правозахисників також бентежить той факт, що у своїх висновках прокуратура посилається в основному на дані звітів міськоъ СЕС та довідку про здоров'я дитини (яка фігурувала у матеріалах розслідування), датовану березнем 2009 року.

Губернатора закликали серйозніше поставитися до звернення і провести перевірку із залученням представників громадськості. Також правозахисники вважають за необхідне відсторонити на час її проведення директора Торезського інтернату Олександра Васякіна.

Як стверджують у Мережі правозахисних дитячих центрів Донбасу, майже всі з шести громадських організацій, що об'єдналися в мережу, стикалися у своїй практиці з випускниками установ подібного профілю (школи-інтернати для розумово відсталих дітей, психоневрологічні інтернати), які зазнали на собі фізичного та економічного насильства, морального тиску.

"У Торезському інтернаті ми спостерігали різні його прояви, і недостатнє харчування - це лише вершина айсберга. Ці люди абсолютно беззахисні і не мають можливості навіть поскаржитися на насильство, яке чиниться по відношенню до них, прояви якого можуть бути самими різними - від неякісного або недостатнього харчування, до фізичного насильства", - наголошується в заяві організації.

Нагадаємо, The Sunday Times розповіла про Торезський інтернаті 6 лютого. Через тиждень прокуратура Донецької області відзвітувала про результати перевірки: харчування і утримання дітей відповідають нормам, факти, оприлюднені в Британії - брехня.

У зв'язку зі скандалом, який розгорівся навколо шокуючої публікації в газеті "The Sunday Times", 14 лютого журналістів звозили в Торезький інтернат для дітей інвалідів.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Правозахисники вимагають провести в Торезькому дитбудинку нову перевірку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути