середа, 16 лютого 2011 14:14

Журналістам показали інтернат, який назвали найгіршим в Україні
9

У зв'язку зі скандалом, який розгорівся навколо шокуючої публікації в газеті "The Sunday Times", журналістів звозили в Торезький інтернат для дітей інвалідів. У цьому будинку проживає 81 дитина, щодо яких директор американської благодійної організації "His Kids Too!" Тереза Філлмон зробила висновок, що вони згасають від голоду і відсутності піклування. У статті місіонерка наводила низку прикладів.

14 лютого українським журналістам продемонстрували укомплектовані іграшками кімнати для занять, тренажери, коляски для прогулянок і поживне меню. Показали стерильні кімнати, встелені новими килимами, дитячі ліжечка зі свіжою білизною. Всі вихованці Торезького інтернату лежали, або сиділи біля телевізорів. А ті діти, які вміють говорити, повідомляли: "Нас тут не ображають, ми ходимо на фізкультуру, гуляємо, добре їмо". Розмовляти з дітьми наодинці представникам ЗМІ не дозволялося. 10-річного Анатолія, який найбільше вразив Терезу Філлмон, в інтернаті не виявилося. За словами директора закладу Олександра Васякіна, хлопчик перебуває на профілактичному лікуванні в лікарні.

"Ця дитина була відібрана у матері в 2009 році, на той момент його зріст і вага відповідали 9 місячній дитині", - повідомив Васякін, пояснюючи стан хлопчика.

У 2010 році в інтернаті померло 7 дітей, а в поточному - двоє. За словами директора, причина смертей не виснаження, а вроджені вади розвитку.

"Вони глибокі інваліди, тому процеси захворюваності, смертності - це явища, які їх супроводжують", - зазначила заст. губернатора Донеччини Олена Петряєва.

Донецькі захисники дітей звинуватили інтернат у показусі.

"Я змогла порівняти інтернат, яким він був до візитів, викликаних сигналом з Лондона, і зараз, - сказала Олена Горгадзе, яка побувала у прес-турі в якості журналіста Мережі правозахисних дитячих центрів. - Вперше за півтора десятка відвідувань я побачила замість звичайної сіро -бурої картинки затишні кімнати. Час, коли в інтернат приїжджають перевіряючі - це блаженний час: тоді і смачніше готують, і ігрові кімнати з новенькими конструкторами відмикають, і навіть самі конструктори розпаковують. Ми приїжджали в різний час - вранці, вдень, ввечері, але жодного разу, починаючи з 2001 року, я не бачила Торезьких дітей за заняттями".

Нагадаємо, The Sunday Times розповіла про Торезський інтернаті 6 лютого. Через тиждень прокуратура Донецької області відзвітувала про результати перевірки: харчування і утримання дітей відповідають нормам, факти, оприлюднені в Британії - брехня.

"Благодійник, який дає допомогу, повинен йти з відкритою душею і чистим серцем, - не приховує обурення заст.губернатора Петряєва. - А якщо він однією рукою дає, а другою очорнює, це все нівелює. Це не благодійник, у цієї людини немає серця".

Заодно Донецька облдержадміністрація розповсюдила заяву координатора благодійної організації з Києва Георгія Фортуньева. Він назвав Терезу Філлмон аферисткою, яка "прагне залишитися єдиним оператором на ринку надання благодійних послуг в Україну і займається очорненням".

Як з'ясувала Gazeta.ua, місіонерка, яка викрила дирекцію інтернату, всиновила в Україні двох дітей - хлопчика і дівчинку. Дівчинку удочерила Філлмон незадовго до відправлення в Торезький інтернат.

Зараз ви читаєте новину «Журналістам показали інтернат, який назвали найгіршим в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути