середа, 07 серпня 2013 13:04

Постраждалих у ДТП українців з Білорусі евакуювали військовим літаком

Постраждалих у ДТП українців з Білорусі евакуювали військовим літаком
На борту літака Ан-26 "Віта" з Білорусі доставили 5 громадян України ФОТО: надане військовими

6 серпня на аеродромі "Шкільний" неподалік Одеси здійснив посадку український військовий санітарний літак Ан-26 "Віта". На його борту з Білорусі доставили 5 громадян України. Планували везти 6. Один помер напередодні.

Нагадаємо, 28 липня люди постраждали у ДТП поблизу районного центру Орша у Вітебській області. Тоді зіткнувся легковик і мікроавтобус із заробітчанами. Всього в аварії загинуло 10 осіб, у тому числі 5 українців. Тіла 4 з них родичі привезли самостійно.

Під час перельоту нагляд за постраждалими здійснювала бригада військових медиків Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону.

В аеропорту на українських громадян чекали рятувальники та психологи Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області.

За словами керівника бригади військових медиків В'ячеслава Кондратюка, стан хворих, зважаючи на важкість травм, не дозволяв їх транспортувати звичайним літаком. Вони потребували постійного медичного супроводу та медичної допомоги, які можна було забезпечити лише з допомогою літака Ан-26 "Віта".

"Політ тривав понад дві години. Усі п'ятеро хворих зі скелетними, черепно-мозковими, абдомінальними травмами, ураженнями легеневої системи перенесли переліт добре, без погіршення стану здоров'я. Четверо українців, які знаходяться у важкому стані, транспортували лежачи, біля них постійно чергував медичний працівник. Ще один постраждалий, який може самостійно пересуватися, провів політ сидячи," – розповів підполковник медичної служби В'ячеслав Кондратюк.

Літак АН-26 був переобладнаний у санітарний варіант на Одеському авіаційно-ремонтному заводі "Одесавіаремсервіс". Нині борт може доставити важко хворих чи поранених на відстань до двох з половиною тисяч кілометрів. Літак в змозі здійснити посадку навіть на польові аеродроми.

Загалом реанімаційно-операційний літак бригади транспортної авіації Повітряних Сил ЗС України Ан-26 "Віта" одночасно може транспортувати чотирьох "лежачих" хворих або 12 поранених у положенні "сидячи".

На борту є можливість виконувати реанімаційні заходи, інтенсивне лікування та хірургічне втручання. Операційна літака оснащена спеціальним операційним столом, апаратом для штучної вентиляції легенів "Роза-5", кардіомонітором та кардіостимулятором.

У реанімаційній палаті розміщено 4 ліжка для хворих чи поранених, дефібрилятор, портативний апарат для ультразвукових досліджень, шафи для збереження медикаментів, стерильного матеріалу для перев'язок. Кожне місце оснащене кисневою маскою, кнопкою виклику медперсоналу та додатковим освітленням.

Для енергоживлення медичної апаратури на літаку встановлено допоміжну електростанцію.

Впродовж місяця для військових льотчиків це вже четверта евакуації тяжкохворих до лікувальних закладів.

Зараз ви читаєте новину «Постраждалих у ДТП українців з Білорусі евакуювали військовим літаком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути